Bilo koje doba godine dobro je za pripremu i jedenje leće. Postoje mnogi recepti, leća s krumpirom, u salati, s povrćem, varivima... U svakom slučaju, to je mahunarka visoke nutritivne kvalitete, bogata proteinima, vlaknima, kalijem, magnezijem, fosforom i cinkom s niskim postotkom masti.
Postoji nekoliko vrsta leće poput crvene, smeđe, zelene, žute, pa čak i crne. Bilo koja vrsta poželjna je kao dodatak raznim jelima ili glavni sastojak u varivima. Poput graha, leća je bogata proteinima, vlaknima i željezom uz neznatan udio masnoća.
Slijedi nekoliko recepata za varivo od leće s ječmom, slanutkom i porilukom, kako biste dodatno pojačali prehranu zdravim namirnicama i unijeli raznolikost u pripremu uobičajenih variva, piše Kreni zdravo, a prenosi Slobodna Dalmacija.
Ako koristite suhi slanutak i leću, nemojte ih zaboraviti namočiti preko noći s dvostruko više vode. Prije kuhanja ih ocijedite i dobro isperite. S druge strane, ako koristite konzervirani slanutak i leću, možete odmah krenuti s kuhanjem.
Svako varivo uključuje pripremu zaprške koja pomaže zgusnuti varivo i dati mu kremastu teksturu. Nju možete lako pripremiti tako da na ulju dinstate luk ili češnjak dok ne požuti, dodate nekoliko žlica oštrog brašna i crvenu papriku te polagano dodajete vodu kako bi se sve umutilo i počelo zgušnjavati.
Varivo od leće i slanutka
U ovom receptu leća se kombinira sa slanutkom. Mnogi nutricionisti tvrde da je slanutak bolji izbor čak i od mesa. Manje je kaloričan, a sadrži gotovo jednako proteina koliko i meso.
SASTOJCI:
- 250 g leće
- 200 – 250 g slanutka
- 1 luk
- 4 – 5 mrkvi
- 1 – 2 režnja češnjaka
- sol
- papar
- mješavina začina
- crvena paprika
PRIPREMA:
Očistite mrkvu i luk te ih nasjeckajte na kockice, a zatim mrkvu dinstajte na ulju dok ne omekša. Tada dodajte luk i miješajte dok ne požuti.
Dodajte slanutak i leću te sve prelijte vodom, dok sastojci nisu iznad pokriveni s dva centimetra vode. Dodajte sol i poklopite na 30 minuta kako bi se sve ukuhalo.
U međuvremenu napravite zapršku na češnjaku po prethodnim uputama, dodajte je varivu uz željene začine i sve kuhajte još 10 – 15 minuta.
Varivo od leće i poriluka
U sljedećem receptu leća se našla uz bok poriluku. Poriluk je važno povrće zimi i preporučuje se uključiti ga u redovitu prehranu kako bi tijelo dobilo što više nutrijenata.
SASTOJCI:
- 200 g leće
- 1 poriluk
- 1 luk
- 2 – 3 mrkve
- 2 korijena peršina s lišćem
- bosiljak
- peršin
- curry
- crvena paprika
- sol
- papar
PRIPREMA:
Prvo očistite luk, korijen peršina i mrkvu, a onda dinstajte luk na ulju dok ne požuti te mu dodajte nasjeckanu mrkvu i peršin na kockice ili kolutiće.
Zatim dodajte svježe nasjeckani peršinov list i poriluk, pa sve dinstajte još 5 – 10 minuta. Dodajte leću i sve prelijte vodom tako da su sastojci pokriveni, dodajte začine (1 – 2 žličice svakog) te na kraju soli i papra po želji.
Kuhajte 20 – 30 minuta i na kraju probajte je li leća dovoljno meka za vaš ukus.
VARIVO OD LEĆE I JEČMA
Spoj ovih dviju namirnica prava je nutritivna bomba. Ječam obiluje važnim mineralima kao što su kalij, magnezij, selen, fosfor i cink, odličan je izvor vlakana i ima nizak glikemijski indeks.
SASTOJCI:
- 250 g leće
- 250 g ječmene kaše
- 150 ml pasirane rajčice
- 1 luk
- 2 – 3 režnja češnjaka
- 2 – 3 mrkve
- sol
- mješavina začina
- papar
- peršin
- lovor
PRIPREMA:
Ječam namočite dva sata prije kuhanja, također ga procijedite i kuhajte 15 minuta prije ostalih sastojaka te ga ponovno ocijedite.
Očistite mrkvu i narežite na kockice ili kolutiće, dinstajte na ulju dok ne omekša, pa dodajte nasjeckani luk i ponovite dok luk ne požuti. Sada dodajte češnjak, sol i mješavinu začina.
Nakon minute miješanja dodajte leću i ječam, pa prelijte vodom da pokrije sastojke. Dodajte papar i lovorov list po želji, poklopite i pustite da se kuha 35 minuta.
Potom probajte je li sve dovoljno mekano i kuhano, a pred kraj dodajte sitno nasjeckani peršin.
Napomena
U svako varivo s lećom možete dodati krumpir, no zbog nadutosti koju mahunarke uobičajeno uzrokuju to nije preporučljivo. Škrob iz krumpira i šećer poželjno je konzumirati 2 – 3 sata prije ili poslije jela s mahunarkama, piše Kreni zdravo.