StoryEditorOCM
DalmacijaMaslinik na brdu TrećenicI iznad Kaštel Štafilića obrastao dračom

SMS propada: pet i pol tisuća maslina ostat će neobrano

Piše PSD.
2. studenog 2009. - 23:11
U masliniku se šunjaju tajnoviti berači po nalogu ‘šefice iz SMS-a’ koja im je za plaću odobrila trećinu ubranih maslina

Veliki planovi splitskog SMS-a, tvrtke koja je 2003. godine kameniti dio Kozjaka pretvorila u jedan od najvećih hrvatskih maslinika, ako je suditi po stanju na terenu, trenutačno su “u leru”.

Nasadi maslina na 20 hektara, koje je SMS dobio u zakup na 50 godina na brdu Trećenici iznad Kaštel Štafilića, obrasli su dračom i brnistrom, a maslinik je zadnje dvije-tri godine zapušten.

Međutim, unatoč tome, masline se ipak beru, i to pod čudnim okolnostima. Naime, nekoliko berača u masliniku kaže kako ne znaju za koga beru plodove. Požalili su se kako rade u teškim uvjetima, kako su izbodeni dračom i kako su obrali oko stotinjak stabala, a posao će morati prekinuti jer su loši uvjeti.

No, usprkos tome navodno 25 do 30 posto ubranih maslina ostaje njima, što je dogovor sa “šeficom iz SMS-a”, čije je kombi-vozilo parkirano na cesti uz maslinik, a nje trenutno nema. Je li se sadašnja situacija oko SMS-a - jer vlasnik Srđan Mladinić je zbog afere oko ‘Podravke’ u zatvoru - iskoristila za krađu maslina, ostaje nepoznato, međutim, berba je sumnjiva i zbog činjenice da su SMS-ovi pogoni za preradu zatvoreni.

Prema nekim procjenama, SMS je na Kozjaku zasadio oko 6000 stabala maslina, od kojih će njih pet i pol tisuća, unatoč dobrom rodu, ostati neobrano.

Pomoćnik pročelnika za poljoprivredu Splitsko-dalmatinske županije Ivica Kovačević, koji je u vrijeme podizanja bio projektant i voditelj projekta SMS-ova maslinika, kazao nam je kako se maslinik ne obrađuje zadnje dvije godine.

- Kome maslinik trenutno pripada i tko uzima plod, uistinu vam ne mogu kazati jer te informacije nemam. Međutim, žao mi je što je maslinik došao u stanje u kakvom se danas nalazi, a najveća je šteta što propada upravo u vrijeme kada je na maslinama došao rod. Maslinik je podignut iznimno profesionalno, a nije za čuditi se što ga je obrasla brnistra i drača jer je to korov koji se širi brzinom munje – kazao je Kovačević i dodao kako bi se malom investicijom taj jedan od najljepših hrvatskih maslinika mogao spasiti i obnoviti.

SMS je na Kozjaku podigao i nasade smokava na oko dva hektara, uz sami maslinik, a stabla su potpuno zapuštena, većina ih je osušena i ulegla do samog tla.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. lipanj 2024 07:16