StoryEditorOCM
DubrovnikKLIKOM U PROPAST

Pazite se prijevara, ne budite naivni! Vrebaju vas na svakom koraku

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
24. travnja 2024. - 15:16
SMS i druge prijevare/ilustracijaScreenshot/ Facebook grupa: "Crna lista prevaranata i lopova u Hrvatskoj"

Novčarske institucije upozoravaju na učestale prijevare, pa upućuju važno upozorenje: SMS porukama širi se lažna obavijest o nemogućnosti dostave paketa zbog nepotpunih informacija koje izgledaju kao da su poslane od Hrvatske pošte i drugih dostavnih službi. 

U tim porukama se od građana traži unos broja bankovne kartice kako bi navodno paket bio isporučen.

Preporuka je da ne otvarate sumnjive linkove u SMS porukama koje izgledaju kao da ih šalje Hrvatska pošta i/ili druge dostavne službe (npr. GLS, DPD i sl.), jer se radi o pokušaju prijevare.

Ako posumnjate na prijevaru, sumnjate da ste dobili takav SMS i unijeli svoje podatke, odmah nazovite svoju banku i provjerite što se događa s Vašom karticom.

Kao što i policija često upozorava, čuvajte svoje podatke i ne dijelite ih s drugima, posebno ne dijelite broj kartice, valjanost ili CVV/CVC sigurnosne brojeve. Također, dobro pazite koje poveznice otvarate.

Poveznice u Viber, WhatsApp, SMS ili e-mail porukama otvarajte samo kad dolaze s ispravnih, službenih adresa ili od osoba koje poznate.

Osim toga, nemojte ulagati u nepoznato. Trgovanje kriptovalutama predstavlja rizičan oblik investiranja. Lažni brokeri jednostavno će isprazniti vaš račun ako ste im na linku ostavili svoje osobne i kartične podatke.

Isto vrijedi za lažne stranice s prepovoljnim ponudama odjeće i obuće, te prodaju preko društvenih mreža u kojima se traže uplate prije nego je roba isporučena. Najsigurnije je kupovati pouzećem, a ni onda niste 100 posto sigurni da ćete dobiti ono što ste naručili. Priložene fotografije znaju biti nerealne, boje, krojevi i materijali posve drugačiji. Povoljne cijene inače skupe obuće takošer je alarm za falsificiranu robu ili je riječ o prijevari na način da nećete dobiti ni ciglu za svoje novce. Budite oprezni jer vrijeme je porasta prijevara u svim segmentima, a dok dočekate da počinitelja uopće i ako kazne, što bi rekli u narodu - ‘izio vuk magare‘.

24. travanj 2024 20:32