StoryEditorOCM
Zadar plusKUHARI I STRUČNJACI

Dani vina i gastronomije Zadarske županije: Suvremena interpretacija tradicije oduševila posjetitelje

Piše ZAdarski.hr
11. prosinca 2024. - 11:49

Turistička zajednica Zadarske županije je u suradnji sa Sveučilištem u Zadru te Ilirijom d.d., a uz podršku i inicijativu Zadarske županije u utorak 10. prosinca 2024. u Arsenalu u Zadru organizirala konferenciju TRENDOVI U INTERPRETACIJI LOKALNE GASTRO BAŠTINE.

Svjesna činjenice kako gastroturizam sa sobom nosi brojne prilike, donosi ulaganja u lokalnu infrastrukturu i sadržaje, poboljšava cjelokupno turističko iskustvo te potencijalno dovodi do održivijeg i raznolikijeg lokalnog gospodarstva, Turistička je zajednica Zadarske županije organizirala ovo okupljanje renomiranih chefova, sommeliera, predstavnika ključnih institucija, stručnjaka i iskusnih turističkih djelatnika kako bi se doznali novi trendovi i inovativne strategije u predstavljanju jedinstvene enogastronomske kulture i nasljeđa Zadarske županije.

Na konferenciji održanoj u okviru 4. Dana vina i gastronomije Zadarske županije sudjelovali su i nazočne pozdravili Hrvoje Anić, direktor Turističke zajednice Zadarske županije, Slavija Jačan Obratov, direktorica razvoja brenda i turističkih proizvoda u Hrvatskoj turističkoj zajednici, župan Zadarske županije Božidar Longin i rektor Sveučilišta u Zadru Josip Faričić.

image

Trendovi u interpertaciji lokalne gastro baštine

Filip Brala/

Konferencija naziva TRENDOVI U INTERPRETACIJI LOKALNE GASTRO BAŠTINE započela je pozvanim predavanjem koje je uz cooking show održala Gabriela Filca, chefica Neba, uglednog restorana hotela Hilton Rijeka Costabella Beach Resort & Spa koji nosi jednu MICHELIN zvjezdicu. Chefica Filca je održala keynote predavanje uz masterclass na temu „Suvremena interpretacija mediteranske prehrane“, a glavni motiv jela koja je ova mlada kuharica pripremala u Zadru bila je višnja maraška. Uslijedio je panel u kojem su sudjelovali Daniel Segarić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije, Slavija Jačan Obratov, direktorica razvoja brenda i turističkih proizvoda u Hrvatskoj turističkoj zajednici i Tomislav Fain, predsjednik Hrvatske udruge putničkih agencija, a koji su raspravljali o institucionalnim okvirima održive poljoprivrede i održivog turizma, te planovima i mogućnostima za uspješnu realizaciju daljnjeg razvoja.

image

Trendovi u interpertaciji lokalne gastro baštine

Filip Brala/

Moderatorica prof. dr.sc. Božena Krce Miočić zatim je program nastavila razgovorom o primjerima dobre prakse u kojem su sudjelovali dr. sc. Žarko Stilin, direktor Udruženja Vina Kvarnera, Zvonko Lajtman iz ruralne međimurske kuće za odmor Lina, OPG Mohokos, te Matej Perkušić, direktor TZ Baranje. Potom je u okviru konferencije predstavljen i novi turistički proizvod TZ Zadarske županije WELCOME TASTE & BUY. Uz moderiranje novinarke i PR agentice Matee Magaš, svoje su proizvode predstavila 4 lokalna OPG-a i to Krešimir Budiša, Sokol – Feel Good Estate, Gračac, Doris Ćusa, OPG Lolina vatrenica iz Šopota, Ana Matulić, OPG Matulić, Pašman i Marko Kolega, R.O. Moćun, Kali. Sadržajan program konferencije uključio je još i razgovor o procesu stvaranja relevantnih turističkih doživljaja s naglaskom na gastronomskim doživljajima, a u kojem su sudjelovali Zoran Kasum, HD Consulting, Danijela Vulin, direktorica TZO Pakoštane i Vesna Karavanić, direktorica TZG Paga uz moderiranje izv. prof. dr.sc. Tomislava Klarina.

image

Trendovi u interpertaciji lokalne gastro baštine

Filip Brala/

Poseban dio programa bio je posvećen mladim perspektivnim kuharima iz Zadarske županije, pod naslovom “Na mladima svijet ostaje". Mladi su kuhari i to Stela Vincek, Luka Černušak, Mateo Glavan, Toni Grgić, Bruno Kalmeta, Roko Matulić, Ivan Prenđa, Kristijan Pezelj i Elvis Vrkić uz asistenciju učenika Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole Zadar i Srednje škole Bartula Kašića Pag, uz mentorstvo chefa Josipa Vrsaljka, za sve sudionike konferencije pripremili jela od lokalnih namirnica Zadarske županije po preporuci Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru, na svoj, inovativan način. Sve su sudionike pripremljena jela silno oduševila osobito stoga što su mladi kuhari pokazali i originalnost i kreativnost stvarajući nova jela koristeći namirnice zadarskog kraja. Dodajmo kako su uz jela poslužena vina iz Zadarske županije, a prema odabiru sommeliera Ivana Stiblika.

Završetak konferencije obilježile su tri radionice i to VINSKA RADIONICA: Pjenušci Zadarske regije koju su održali sommelier Ivan Stiblik (Zadar Wine Festival) i dipl. ing. agr. Marina Pavlović (Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru), zatim KUŠAONA MASLINOVIH ULJA: Maslinova ulja autohtonih sorti Zadarske županije koju je održao doc.dr.sc. Šime Marcelić, (Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu) te RADIONICA O UZGOJU ZAČINSKOG BILJA: Spirit bilja koju su održali doc.dr.sc. Branka Maričić (Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu) i Josip Vrsaljko, chef i profesor kuharstva (HTU škola Zadar).

image

Trendovi u interpertaciji lokalne gastro baštine

Filip Brala/
image

Trendovi u interpertaciji lokalne gastro baštine

Filip Brala/
image

Trendovi u interpertaciji lokalne gastro baštine

Filip Brala/
image

Trendovi u interpertaciji lokalne gastro baštine

Filip Brala/
image

Trendovi u interpertaciji lokalne gastro baštine

Filip Brala/
image

Trendovi u interpertaciji lokalne gastro baštine

Filip Brala/
image

Trendovi u interpertaciji lokalne gastro baštine

Filip Brala/
image

Trendovi u interpertaciji lokalne gastro baštine

Filip Brala/
image

Trendovi u interpertaciji lokalne gastro baštine

Filip Brala/
image

Trendovi u interpertaciji lokalne gastro baštine

Filip Brala/
image

Trendovi u interpertaciji lokalne gastro baštine

Filip Brala/
image

Trendovi u interpertaciji lokalne gastro baštine

Filip Brala/
image

Trendovi u interpertaciji lokalne gastro baštine

Filip Brala/
image

Trendovi u interpertaciji lokalne gastro baštine

Filip Brala/
image

Trendovi u interpertaciji lokalne gastro baštine

Filip Brala/
image

Trendovi u interpertaciji lokalne gastro baštine

Filip Brala/
image

Trendovi u interpertaciji lokalne gastro baštine

Filip Brala/
image

Trendovi u interpertaciji lokalne gastro baštine

Filip Brala/
image

Trendovi u interpertaciji lokalne gastro baštine

Filip Brala/
image

Trendovi u interpertaciji lokalne gastro baštine

Filip Brala/
image

Trendovi u interpertaciji lokalne gastro baštine

Filip Brala/
image

Trendovi u interpertaciji lokalne gastro baštine

Filip Brala/
image

Trendovi u interpertaciji lokalne gastro baštine

Filip Brala/
image

Trendovi u interpertaciji lokalne gastro baštine

Filip Brala/
image

Trendovi u interpertaciji lokalne gastro baštine

Filip Brala/
image

Trendovi u interpertaciji lokalne gastro baštine

Filip Brala/
image

Trendovi u interpertaciji lokalne gastro baštine

Filip Brala/
image

Trendovi u interpertaciji lokalne gastro baštine

Filip Brala/
image

Trendovi u interpertaciji lokalne gastro baštine

Filip Brala/
image

Trendovi u interpertaciji lokalne gastro baštine

Filip Brala/
image

Trendovi u interpertaciji lokalne gastro baštine

Filip Brala/
image

Trendovi u interpertaciji lokalne gastro baštine

Filip Brala/
image

Trendovi u interpertaciji lokalne gastro baštine

Filip Brala/
image

Trendovi u interpertaciji lokalne gastro baštine

Filip Brala/
image

Trendovi u interpertaciji lokalne gastro baštine

Filip Brala/
image

Trendovi u interpertaciji lokalne gastro baštine

Filip Brala/
image

Trendovi u interpertaciji lokalne gastro baštine

Filip Brala/
image

Trendovi u interpertaciji lokalne gastro baštine

Filip Brala/
20. prosinac 2024 11:06