StoryEditorOCM
Đirada10. PROSINCA

Na konferenciji u Arsenalu moći ćete saznati baš sve o najnovijim trendovima enogastronomije kao i potencijalima lokalne kulture i nasljeđa naše županije

Piše PROMO
28. studenog 2024. - 07:00

Gastroturizam više nije samo trend, već uspješan i značajan potencijal ugostiteljske industrije. Jedan od primarnih pokretača gastroturizma je želja gostiju za kulturnim istraživanjem i autentičnim doživljajima.  

Važno je naglasiti da gastroturizam sa sobom nosi brojne prilike, donosi ulaganja u lokalnu infrastrukturu i sadržaje, poboljšava cjelokupno turističko iskustvo te potencijalno dovodi do održivijeg i raznolikijeg lokalnog gospodarstva. Stoga Turistička zajednica Zadarske županije u utorak, 10. prosinca u Arsenalu organizira okupljanje renomiranih chefova, sommeliera, predstavnika ključnih institucija, stručnjaka i iskusnih turističkih djelatnika koji će otkriti nove trendove i inovativne strategije u predstavljanju jedinstvene enogastronomske kulture i nasljeđa Zadarske županije. Konferencija u sklopu 4. Dana vina i gastronomije Zadarske Županije održava se na inicijativu i podršku Zadarske županije, a partneri konferencije su Sveučilište u Zadru i Arsenal Zadar (Ilirija d.d.). 

Konferencija naziva TRENDOVI U INTERPRETACIJI LOKALNE GASTRO BAŠTINE započet će pozvanim predavanjem koje će uz cooking show održati Gabriela Filca, chefica Neba, uglednog restorana hotela Hilton Rijeka Costabella Beach Resort & Spa koji nosi jednu MICHELIN zvjezdicu. Hilton i Nebo napravili su zanimljiv projekt u kojem chefica koristeći vrhunske namirnice sa riječke tržnice lokalnom stanovništvu približava aktivnosti restorana Nebo i ujedno afirmira hrvatsku kuhinju.  

Uslijedit će panel u kojem će sudjelovati predstavnici institucija i udruženja, Ministarstava turizma i sporta, te poljoprivrede, kao i Hrvatske turističke zajednice, a koji će raspravljati o institucionalnim okvirima održive poljoprivrede i održivog turizma, te planovima i mogućnostima za uspješnu realizaciju daljnjeg razvoja. Moderatorica prof. dr.sc. Božena Krce Miočić zatim će program nastaviti razgovorom o primjerima dobre prakse u kojem će sudjelovati dr. sc. Žarko Stilin, direktor Udruženja Vina Kvarnera, Zvonko Lajtman iz ruralne međimurske kuće za odmor Lina, OPG Mohokos, te Matej Perkušić, direktor TZ Baranje. Potom će u okviru konferencije biti predstavljen i novi turistički proizvod TZ Zadarske županije WELCOME TASTE & BUY. Moderatorica će biti Matea Magaš, a svoje će proizvode predstaviti 4 lokalna OPG-a i to Krešimir Budiša, Sokol – Feel Good Estate, Gračac, Doris Ćusa, OPG Lolina vatrenica, Šopot, Ana Matulić, OPG Matulić, Pašman i Marko Kolega, R.O. Moćun, Kali. 

Sadržajan program konferencije uključit će još i razgovor o procesu stvaranja relevantnih turističkih doživljaja s naglaskom na gastronomskim doživljajima, a u kojem će sudjelovati Zoran Kasum, HD Consulting,  Danijela Vulin, direktorica TZO Pakoštane i Vesna Karavanić, direktorica TZG Paga uz moderiranje izv.prof. dr.sc. Tomislava Klarina.  

Poseban dio programa bit će posvećen mladim perspektivnim kuharima iz Zadarske županije, pod naslovom “Na mladima svijet ostaje". Učenici Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole Zadar i Srednje škole Bartula Kašića Pag će, uz mentorstvo chefa Josipa Vrsaljka, za sve sudionike konferencije pripremati jela od lokalnih namirnica Zadarske županije po preporuci Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru, na svoj, inovativan način. 

Za završetak konferencije predviđene su tri radionice i to VINSKA RADIONICA: Pjenušci Zadarske regije koju će održat sommelier Ivan Stiblik (Zadar Wine Festival) i dipl. ing. agr. Marina Pavlović (Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru) KUŠAONA MASLINOVIH ULJA: Maslinova ulja autohtonih sorti Zadarske županije koju će održati doc.dr.sc. Šime Marcelić, (Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu) te RADIONICA O UZGOJU ZAČINSKOG BILJA: Spirit bilja koju će održati doc.dr.sc. Branka Maričić (Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu) i Josip Vrsaljko, chef i profesor kuharstva (HTU škola Zadar). 

Svi oni koje zanimaju trendovi u interpretaciji lokalne gastro baštine mogu se prijaviti za sudjelovanje na konferenciji u sklopu 4. Dana vina i gastronomije na ovom LINKU  najkasnije do 6. prosinca 2024. godine. 

22. prosinac 2024 02:20