Naizgled običan list smokve krije veliki potencijal u gastronomiji. Recept kako napraviti sirup od lista smokve u Dobroj hrani donosi Vedran Gulin.
SASTOJCI:
1 l vode
1 kg šećera
svježe ubrani listovi smokve
PRIPREMA:
Naberite svježe listove smokve i dobro ih operite. Zagrijte litru vode i u njoj otopite kilogram šećera - voda i šećer uvijek idu u omjeru 1:1. Maknite lonac s otopljenim šećerom s vatre i desetak opranih listova smokve potopite u slatki sirup. Voda ne smije biti toplija od 80ºC.
Pustite da se voda ohladi i infuzira okusom. Jednom ohlađen sirup pretočite u bocu i držite u hladnjaku do mjesec dana.
Sirup se može koristiti za razrjeđivanje u omjeru 1:9 u vodi s ledom i malo limuna ili limete za osvježavajući sok, možete ga dodati u ljetni koktel ili preliti preko palačinki, sladoleda od vanilije ili panna cotte.