StoryEditorOCM
RegionalIMENOVANA OSOBA ČIJI JE POSAO DOBROBIT ŽIVOTINJA NA PODRUČJU ZADARSKE ŽUPANIJE

„Stanje sa napuštenim psima i mačkama lutalicama je neodrživo!“

Piše L.B.
8. ožujka 2018. - 20:00
zzzzz

Zadarska županija imenovala je osobu koja će biti odgovorna za dobrobit životinja na području cijele županije – za taj posao imenovana je u četvrtak Olja Radulić, savjetnica za poljoprivredu u županijskom Odjelu za poljoprivredu, ribarstvo, vodno gospodarstvo, ruralni i otočni razvoj.

Istodobno, Županija je osnovala i Koordinacijsku radnu skupinu koja će brinuti o dobrobiti i zaštiti životinja, koja broji 33 člana, većinom iz općina i gradova sa područja županije. No u Koordinacijskoj skupini su i veterinari, veterinarski inspektori, predstavnici policije…

- Ovakvo stanje sa životinjama kakvo je sada je neodrživo. Treba reagirati i početi strogo primjenjivati Zakon o zaštiti životinja – rekao je župan Božidar Longin.

Resorni pročelnik Daniel Segarić pojasnio je da će sada građani, nakon imenovanja Olje Radulić, imati konkretnu osobu za dojave, koje se najvećim dijelom odnose na napuštene životinje, mahom pse i mačke. Na ovaj način informacije se prenose u bilo koju jedinicu lokalne samouprave, a dio cijelog programa je i edukacija ljudi.

- Treba educirati vlasnike životinja, prvenstveno pasa, o njihovim zakonskim obavezama, među koje spada i čipiranje. Edukacija će biti široka, ići ćemo i u škole. Broj napuštenih pasa nužno je smanjiti, udomljavati ih, a mačke sterilizirati – rekao je Segarić, naglasivši da će i komunalni redari djelovati na svojim područjima i da se o dobrobiti životinja, sukladno zakonu, mora puno više povesti računa.

09. svibanj 2024 02:46