StoryEditorOCM
RegionalMINISTAR U OBROVCU

Šime Erlić uručio 10 ugovora od 3,6 milijuna eura za razvoj Ravnih kotara i Bukovice

Piše Hina
28. lipnja 2024. - 17:45

Ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Šime Erlić u petak je uručio 10 ugovora vrijednih oko 3,6 milijuna eura za projekte gospodarske i društvene revitalizacije iz Zadarske županije, za ulaganja u škole i vrtiće te kulturnu, komunalnu, prometnu i društvenu infrastrukturu.

„Drago mi je da smo baš u Obrovcu, koji na najbolji način simbolizira sav potencijal razvoja zaleđa Zadarske županije, obilježili početak jednog novog razvojnog ciklusa za gradove i općine Bukovice i Ravnih kotara. Ovo je prvi puta da imamo nacionalni program s posebnim fokusom na razvoj ovoga kraja, kojim se želi potaknuti razvoj ključnih gospodarskih sektora, povećati atraktivnosti prostora, poboljšati kvalitetu života te spriječiti daljnje iseljavanje", kazao je ministar Erlić pilikom uručivanja ugovora.

Iz Programa podrške gospodarskoj i društvenoj revitalizaciji Ravnih kotara, Bukovice i Neretvanske doline, izdvojeno je 3,63 milijuna eura za 10 projekata iz Zadarske županije, među kojima su izgradnja autohtone dalmatinske kućice u Benkovcu, uređenje Centra za pružanje usluga u zajednici u Obrovcu i dovršetak zgrade općine s memorijalnim centrom u Škabrnji.

Ostali projekti tiču se komunalne i prometne infrastrukture te obnove i rekonstrukcije dječjeg vrtića, školske sportske dvorane, društvenog doma i osnovnoškolske kuhinje u ostalim, manjim općinama.

Dodatno, u sklopu Programa osigurano je i 1,44 milijuna eura za pet projekata iz Dubrovačko-neretvanske županije.

image

Ministar Erlić u Obrovcu

Mrrfeu/Slobodna Dalmacija

Za ravnomjerni regionalni razvoj RH osigurano 470 milijuna EU sredstava

Za ostvarenje ravnomjernog regionalnoga razvoja Hrvatske u idućem je razdoblju osigurano 470 milijuna EU sredstava, naglasio je resorni ministar Erlić, a namijenjena su za područja s razvojnim posebnostima.

Zadarski župan Božidar Longin istaknuo je da su ovi ugovori primjer dobre suradnje svih triju razina vlasti, pogotovo kad inicijative dolaze s lokalne razine.

„Sinergija koju donose ovakve priče nužna je za razvoj ne samo naše županije, već čitave Hrvatske, jer su upravo ulaganja u najmanje potvrda istinitosti narodne izreke da je lanac jak onoliko koliko je jaka njegova najslabija karika. Ulaganjem u male jača se cjelina“, rekao je župan.

Autohtona dalmatinska kućica u Benkovcu služit će za prodaju lokalnih proizvoda te promociju lokalnih poduzetnika i poljoprivrednika, poručio je gradonačelnik Tomislav Bulić, dok će Benkovački sajam tako postati nezaobilazna stanica svima koji posjete ovaj kraj i mimo 10. u mjesecu, dodao je.

Gradonačelnik Obrovca Ante Župan izrazio je zadovoljstvo što je njegov grad imao priliku biti domaćin ovog svečanog događaja.

"Zahvalni smo što je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU prepoznalo važnost pokretanja posebnog Programa za naš kraj, a dokaz njegove potrebitosti su i svi ovi hvalevrijedni projekti za koje su danas uručeni ugovori“, rekao je obrovački gradonačelnik.

28. lipanj 2024 17:45