StoryEditorOCM
RegionalZADRA NOVA U MOSTARU

Ministar Erlić uručio ravnateljici Dujmović Vuković ugovor za novi projekt između Hrvatske i Bosne i Hercegovine

Piše Zadarski.hr
4. lipnja 2024. - 15:23

Ministar Šime Erlić  uručio je u ponedjeljak, 3. lipnja 2024. godine u Mostaru ugovore u sklopu Programa prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine za 2024. godinu. Uručeno je  88 ugovora o financiranju projekata u ukupnoj vrijednosti 4,2 milijuna eura.

Cilj ovog programa je jačanje prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine kroz gospodarsku, socijalnu i demografsku revitalizaciju pograničnog područja te pružanje potpore Hrvatima u Bosni i Hercegovini.

Ministar Šime Erlić iskazao je zadovoljstvo dosadašnjim rezultatima Programa: „Danas je prigoda da prije svega pokažemo zajedništvo hrvatskog naroda u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Zajedništvo koje nije samo deklarativne naravi, za što je dokaz uspostavljanje ovog Programa 2021. godine, njegov nastavak i značajno financijsko jačanje u 2024. godini.  Potpora Hrvatima u Bosni i Hercegovini jedan je od prioriteta Vlade i ponosni smo na svako ulaganje u vrtiće, bolnice, domove za starije, crkve i ostale ustanove i institucije koje gradimo i unaprjeđujemo ovim programom Ministarstva.“ - rekao je ministar Erlić.

Projektom „Edukacije za jačanje kapaciteta u pripremi i provedbi EU projekata“, Javnoj ustanovi Razvojnoj agenciji Zapadnohercegovačke županije – HERAG i Agenciji za razvoj Zadarske županije – ZADRA NOVA odobrena su bespovratna sredstva u iznosu 34.450,50 EUR. Ugovor su preuzeli ravnatelji partnerskih ustanova, Marina Dujmović Vuković iz Agencije ZADRA NOVA i Radoslav Luburić, iz Agencije HERAG.

image

Dodjela ugovora u Mostaru

Zadra Nova/Slobodna Dalmacija

„Projekt Edukacije za jačanje kapaciteta u pripremi i provedbi EU projekata izravan je doprinos ostvarenju ciljeva postavljenih u Sporazumu između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Bosne i Hercegovine u pretpristupnom procesu Europskoj uniji, potpisanim 2023. godine, kojim se Republika Hrvatska u suradnji s Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i regionalnim koordinatorima obvezala pružiti podršku Bosni i Hercegovini u prijenosu znanja, jačanju ljudskih kapaciteta te institucionalnog okvira radi uspješnijeg korištenja europskih sredstava te učinkovitije provedbe regionalne politike. Agencija ZADRA NOVA kao regionalni koordinator razvoja sudjelovanjem u projektu kao partner Razvojnoj agenciji Zapadnohercegovačke županije – HERAG  izravno doprinosi ostvarenju bilateralnog međunarodnog cilja.“ – istaknula je ravnateljica Dujmović Vuković i dodala – „Znanja i iskustvo koje imamo – kroz projektne aktivnosti prenijet ćemo kolegama te se realizacijom projekta izgrađuje okvir za povećanje apsorpcijskog potencijala javnih dionika s područja Zapadnohercegovačke županije u korištenju EU sredstava.“

image

Dodjela ugovora u Mostaru

Zadra Nova/Slobodna Dalmacija

Projektne aktivnosti uključuju edukacije na temu pripreme i provedbe EU projekata s ciljem prijenosa znanja i jačanja ljudskih kapaciteta. Edukatori će biti djelatnici Agencije ZADRA NOVA, dok će djelatnici agencije HERAG pružati logističku podršku u organizaciji edukacija. Rezultat projekta će biti i priručnik "Priprema i provedba EU projekata". ZADRA NOVA će biti i domaćin studijskog posjeta polaznika edukacije. 

Svečanom uručivanju nazočili su i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas, zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko, predsjednica Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Marija Buhač, veleposlanik Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini Ivan Sabolić, generalni konzul Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Mostaru Marko Babić, zastupnica u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Darijana Filipović, te gradonačelnik Mostara Mario Kordić.

19. lipanj 2024 21:19