StoryEditorOCM
KalelargaBEZ PROCJENE

Tri slike Hegedušića, Murtića i Radauša procijenjene na 50.000 eura: kad našim novcem plaća Branko Dukić, toliko vrijedi jedan jedini "Mediterraneo"

Piše P.O.
14. ožujka 2023. - 13:11

Na skupštini dioničara Vjesnika, tiskarsko izdavačke djelatnosti u likvidaciji, 17. travnja naći će se umjetnine koje su bile nekad u vlasništvu Vjesnika, piše Jutarnji list.

 O tome koliko vrijede odlučio je iskusni sudski vještak za umjetnine Duško Večerina. Najskuplje su procijenjene slika Krste Hegedušića "Suša III.", na dvadeset tisuća eura, i Vanje Radauša, Djevojka s pletenicama, iz 1957., po istoj cijeni. "Prodavačice" Zlatka Price procijenjene su na 15 tisuća eura, a po istoj cijeni i "Gvirc (Pučka svečanost)" čiji je autor Marijan Detoni. Za "Pejsaž" Ede Murtića" iz 1996. godine Večerina smatra da vrijedi 10 tisuća eura, kao i slika "U parku" Slavka Šohaja. 

Gradonačelnik Zadra Branko Dukić platio je jednu sliku zadarskig slikara Marija Javorana - 50.000 eura. I to bez da je itko ikada procijenio njenu tržišnu vrijednost. Ako tri slike Hegedušića, Murtića i Radauša vrijede zajedno koliko i "Mediterraneo", možda bi Grad Zadar sljedeći put za mišljenje trebao priupitati Duška Večerinu.

30. travanj 2024 13:01