StoryEditorOCM
KalelargaZADARSKI UMJETNIK

Grad Zadar za 50 tisuća eura kupio sliku Maria Javorana "Mediterraneo"! Pefa, Hofman, Venci i Lala sele u Providurovu palaču...

Piše I.I.
10. ožujka 2023. - 12:26

Grad Zadar je za 50 tisuća eura otkupio sliku Mediterraneo mladog zadarskog umjetnika Maria Javorana! 

Njegov gigantski crtež, dimenzija 2 puta 4.5 metra, napravljen je tehnikom ugljen u olovci, a stvarao ga je godinu dana! 

- Riječ je o svojevrsno hommageu Ilji Rjepinu, ukrajinsko-rusko slikaru realizma, i njegovim „Burlacima s Volge”. Na mojoj slici burlake su zamijenili poznati Zadrani koji umjesto carskog broda, vuku neku drvenu olupinu. Slika je metafora nestanka Mediterana kakvog su poznavali i opisivali jedan Paul Valery, Predrag Matvejević ili Arsen Dedić. Ona budi nostalgiju, govori o gubitku našeg odnosa prema podneblju. To nije Mediteran s prospekta turističke zajednice, nego Mediteran duha i života kakav pred našim očima zauvijek nestaje – kazao je Mario za portal Zadarski.hr 2021. godine objašnjavajući zašto je umjesto ruske sirotinje koja je živjela od izrabljivačkog rada, sastavio kompoziciju od dvanaest likova na kojima se jasno prepoznaju amblematske zadarska face, poput Pefe, Hofmana, Vencija ili Lale, koje po njemu utjelovljuju duh i način života "Mediterana kakav je nekada bio", a mjesto na slici je "osigurao" i svojoj majci te trima prijateljicama.

Slika „Mediterraneo” proglašena je najboljom na 15. međunarodnom ARC salonu u organizaciji američke zaklade Art Renewal Center, jednom od najprestižnijih svjetskih natjecanja za figurativno slikarstvo, crteže i kiparstvo.

Iz Grada Zadra naglašavaju kako su, s obzirom na međunarodni interes za tim djelom, a uz želju da ono trajno ostane u Zadru, donijeli odluku o kupnji slike Metiterraneo. Posao s mladim zadarskim umjentikom zaključen je prošle godine kada mu je i isplaćena prva rata slike, dok će drugu ratu u iznosu od dvadeset tisuća eura dobiti u ovoj godini.

Mediterraneo bi trajno trebao biti izložen u Providurovoj palači. 

Više o ovoj slici pročitajte na sljedećim linkovima:

02. svibanj 2024 08:24