StoryEditorOCM
4 kantunaSLUČAJ LEDOMAT

Još jedan apsurdan slučaj: Općinsko državno odvjetništvo odbacilo kaznenu prijavu protiv Kristijana Kapovića, Željana Kalca i Kristine Perić!

Piše Kažimir Škrbić
14. lipnja 2024. - 22:00

- Eto, čime se to naša država bavi. Koliko resursa ljudskih sati i novca je potrošeno na apsurdne optužbe tijekom posljednja dva desetljeća kako bi me se onemogućilo i zaustavilo u javnom političkom djelovanju. I to pored svega živoga kriminala i pokradenih stotine milijardi eura u Lijepoj našoj – komentar je bivšeg i dugogodišnjeg načelnika Općine Vir Kristijana Kapovića, nakon što je Općinsko državno odvjetništvo u Zadru odbacilo kaznene prijave protiv Kapovića te bivših direktora općinske destinacijske kompanije Vir turizam Željana Kalca i Kristine Perić u slučaju poznatom kao „ledomat“. Kaznene prijave protiv Kapovića zbog poticanja na kazneno djelo zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i odgovornih osoba u Vir turizmu (zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju) podignuli su nekadašnji i aktualni oporbeni vijećnici u virskom Općinskom vijeću Igor Vučetić, Frane Vučetić, Jadranka Okreša i Željka Crnjak, no odbacila ih je zamjenica općinske državne odvjetnice Branka Rukavina.

„Ne postoji osnovana sumnja da su Kristijan Kapović, Željan Kalac i Kristina Perić počinili prijavljena kaznena djela zbog kojih se postupak pokreće po službeno dužnosti“, stoji u obrazloženju Rješenja zamjenice Rukavine, i dalje navodi: „time da bi upravo po njihovim odlukama, uz njihovo znanje i suglasnost drugoj osobi bila pribavljena nepripadna imovinska korist, a istovremenu do bi društvu Vir turizam bila pričinjena konkretna materijalna šteta“.

Ovo je još jedna u nizu odbačenih kaznenih prijava protiv bivšeg načelnika Kapovića, odnosno oslobađajućih presuda u brojnim drugim slučajevima kaznenih prijava koje su protiv Kapovića, ali i direktora, ravnatelja, pročelnika i odgovornih osoba iz virskog općinskog sustava, podizali uglavnom isti akteri iz redova političke opozicije na Viru.

– Začuđujuće je da državno-represivni aparat, iako sa saznanjem da se radi o politički motiviranim osobama, više od 20 godina troši ogromne resurse te nastoji višegodišnjim istragama i sudskim postupcima dokazati utemeljenost tih prijava. I to bez obzira na to što su u startu bile apsurdne, pa se postavlja pitanje je li taj državni represivni aparat politički instrument nekih viših političkih interesa koji prelaze okvire virske lokalne politike – retoričkim pitanjem zaključuje Kapović.

15. lipanj 2024 08:30