StoryEditorOCM
RegionalMLADA I NADARENA

Virska lavica u dresu privlačkog Sabunjara: ‘U početku sam igrala u polju, ali kako nismo imali golmana, javila sam se i sada mi je drago zbog toga‘

Piše Kažimir Škrbić
14. lipnja 2024. - 10:03

Privlački Sabunjar, nogometni klub s najdužom tradicijom u zapadnom dijelu Zadarske županije, ima u svom žuto-plavom grbu morskog konjica. No na vratima mlađih pionira privlačkog nogometnog kluba ipak ne stoji morski konjic, nego – lavica. Mlada, nadarena i nogometom opčinjena Viranka Lena Crnojević, koja će početkom kolovoza proslaviti jedanaesti rođendan, brani za mlađe pionire NK Sabunjar iz Privlake i jedina je djevojčica u tom uzrastu županijskog nogometnog ligaša iz susjedne općine.

– Dobro mi ide, baš volim nogomet. Kada nisam na treningu ili utakmici, obavezno s prijateljima idem na igralište da bismo igrali nogomet – kaže Lena čija je nogometna vještina i baratanje s loptom znak nadarenosti, ali je izbor pozicije ipak pao na prostor vratarskog peterca i između vratnica.

– U početku sam igrala u polju, ali kako nismo imali golmana, javila sam se i sada mi je drago zbog toga – napominje mlada Viranka. Istrčavanje, dueli jedan na jedan, visoke lopte, niski udarci u kut, udarci iz daljine; nema nogometnog i vratarskog elementa koji je Leni odbojan ili nepoznat. Strastveno ljubi vještinu koju od prvog razreda osnovne škole brusi u Sabunjaru, nakon što se s roditeljima iz Zagreba doselila na otok Vir. Tata Zoran, mama Ines i sestre Neva i Tasha sada s Lenom navijaju za Sabunjar i Leninu momčad mlađih pionira. A sve je počelo kada je Lena imala četiri godine i kada se pridružila nogometnoj akademiji Coerver Coaching u Zagrebu. Prije toga, napominje njezina mama Ines, Lena je nogometnu loptu prigrlila odmah nakon što je prohodala. Otad se ne rastaju. Nakon doseljenja na otok upisala se u NK Sabunjar, pa je bila nogometna Paplina i među Tićima. Bila je, također, navijačica Dinama. No život ponekad piše priče i bajke, pa se tako jednog lijepog dana – baš kao u svakoj pristojnoj bajci – Lena odjednom pojavila u bijeloj majici s likom Miše Kovača. „Ja ne mogu drugo nego da ga volin“ – naslov je obnovljenog Mišinog vječnog hita, a tako je nekako ispalo i u Leninom slučaju. Nije da joj je Dinamo sada mrzak, jer Lena je ipak rođena Zagrepčanka, ali Hajduk je nova nogometna ljubav. No Sabunjar je njezina momčad s kojom je nastupala na Braču, ove godine osvojila drugo mjesto u Županijskoj ligi, dok je lani s Papalinama bila prva u istom rangu natjecanja. Tada je istovremeno branila za obje mlađe uzrasne kategorije, jer u Papalinama nisu imali vratara.

– Lena je nogometno nadarena djevojčica i zaista voli nogomet. Rano je u ovom uzrastu govoriti o mogućnostima, ali ako bude imala volje mogla bi postati nogometašica – kaže o Leni njezin trener Jurica Zanki. Njezini roditelji napominju da volja nije upitna jer mlada virska golmanica s nestrpljenjem iščekuje svaki novi trening, čak i kada je prehlađena, dok školske obaveze odrađuje s lakoćom i posebnim darom za matematiku. Uzorna u školi, uzorna na treningu: Lena je očito lavica za sve.

 

Dogodine u Dalmatinskoj ligi

Lenin nogometni talent uočen je vrlo brzo, pa su joj pozivnice dosad slali iz Vrčeva, Stankovaca i ŽNK Donat za koji je na međunarodnom nogometnom turniru za dječake i djevojčice uzrasta od 8 do 14 godina, Dalmatinko Cupu, osvojila drugo mjesto. Dogodine će Lena kao mlađi pionir Sabunjara igrati u Dalmatinskoj ligi, pa će Lenin talent biti pod još većim povećalom.

 

image

Viranka Lena Crnojević

Kažimir Škrbić/Slobodna Dalmacija
image

Viranka Lena Crnojević

Kažimir Škrbić/Slobodna Dalmacija
image

Lena Crnojević s roditeljima Zoranom i Ines te na igralištu u Privlaci. Mlađi pioniri i Papaline NK Sabunjar s trenerom Juricom Zankijem

Kažimir Škrbić/Slobodna Dalmacija
image

Viranka Lena Crnojević

Kažimir Škrbić/Slobodna Dalmacija
image

Viranka Lena Crnojević

Kažimir Škrbić/Slobodna Dalmacija
19. lipanj 2024 13:44