StoryEditorOCM
ĐiradaSTAKLO ASSERIE

U Muzeju antičkog stakla - dio zbirke koja se formirala od mještana Podgrađa kod Benkovca

Piše B. S.
7. listopada 2024. - 09:05

U maloj multimedijalnoj dvorani Muzeja antičkog stakla u Zadru u utorak, 8. listopada, u 11 sati, predstavit će se monografija "Staklo Aserije – Antičko staklo iz fundusa Arheološkog muzeja u Splitu".

Ovu znanstvenu monografiju pod naslovom "Staklo Aserije – Antičko staklo iz fundusa Arheološkog muzeja u Splitu" potpisuju dr. sc. Berislav Štefanac i dr. sc. Ivo Fadić, ugledni stručnjaci na polju antičkog staklarstva. Monografija pruža sveobuhvatan uvid u raznolike antičke staklene artefakte aserijatskog porijekla iz zbirke splitskog arheološkog muzeja, koja se formirala tijekom prve polovice 20. stoljeća putem otkupa i donacija, pretežito od mještana sela Podgrađe kod Benkovca.

image

Staklo Asserie

Mas/Slobodna Dalmacija

Predmeti iz zbirke ističu se tipološkom raznolikošću i visokom estetskom kvalitetom te predstavljaju dragocjeno izvorište za istraživanje kulturnih i svakodnevnih aspekata života stanovnika antičke Aserije. 

O knjizi će govoriti predstavljači: prof. dr. sc. Klara Buršić-Matijašić, akademik Robert Matijašić i mr. sc. Lada Ratković Bukovčan.

 

 

 

 

07. listopad 2024 09:06