StoryEditorOCM
ĐiradaPOP-UP IZLOŽBA

U Muzej antičkog stakla pedstavljanje donacije iz Jingdezhena: Zhong Fuhong “Porculanska skulptura sa ždralovima”

Piše Jadranka Belevski/MAS
11. listopada 2021. - 14:49

Muzej antičkog stakla u Zadru sudjelovao je 2019. godine u obilježavanju manifestacije Hrvatsko-kineska godina kulture i turizma postavljanjem izložbe “Putovanje porculana Putom svile – Izložba kulture kineskog porculana” iz Muzeja kineske keramike u Jingdezhenu. Izložba je otvorena 11. listopada 2019. godine u Muzeju antičkog stakla u Zadru i trajala je do 7. prosinca 2019. godine.

Muzej kineske keramike u Jingdezhenu je najstariji, najveći i međunarodno najznačajniji muzej keramike, smješten u Jingdezhenu, Changjiang okrugu, Jiangxi pokrajini. U ovom Muzeju nalazi se kolekcija od preko 40 000 predmeta, uključujući i više od 500 artefakata od nacionalne važnosti i neprocjenjive kulturne vrijednosti. Velika vrijednost ovog projekta vidljiva je i u činjenici da je u Muzeju antičkog stakla u Zadru 9. listopada 2019. godine potpisan Sporazum o suradnji i uspostavi prijateljskih odnosa između Muzeja antičkog stakla u Zadru i Muzeja kineske keramike u Jingdezhenu, čime su službeno ova dva muzeja postali „prijateljski muzeji“ te će surađivati na područjima razmjene izložbi, međunarodnoj suradnji, akademskom istraživanju, znanstveno istraživačkim projektima, edukaciji osoblja, zaštiti kulturne baštine i promidžbi.

Ova pop-up izložba se postavlja u Muzeju antičkog stakla upravo 2 godine nakon potpisivanja tog sporazuma.

Muzej kineske keramike u Jingdezhenu, a prema želji umjetnika Zhong Fuhonga, donirao je Muzeju antičkog stakla u Zadru vrijednu skulpturu u tehnici rezbarenja, a koja se smatra jednom od najsloženijih tehnika u izradi porculana. Umjetnik Zhong Fuhong rođen je 1965. u Jingdezhenu i slovi za jednog od kineskih velikih majstora umjetnika i predvodnika u očuvanju kineske tradicije izrade porculana, posebno tehnike rezbarenja. Član je Kineske umjetničke akademije i umjetnik s više od 20 godina rada.

Zhong Fuhong je trebao posjetiti Zadar i demonstrirati svoj rad uz otvorenje izložbe u Muzeju antičkog stakla 2019. godine, ali je bio spriječen. Velika želja ovog umjetnika je da se njegov rad trajno pohrani u Muzeju antičkog stakla, muzeju koji čuva predmete još iz antičkog vremena i nalazi se u Zadru koji je jedan od najstarijih europskih gradova.

Donirana skulptura je posuda s motivima borova i ždralova, tradicionalnih kineskih simbola plemenitosti, zdravlja i dugovječnosti. Tu skulpturu, koja je ujedno i posuda – držač za kistove, dimenzija 16 x 15 cm, obavija plašt s minuciozno izrezbarenim reljefnim likovima i dekoracijama, u kojem se ogleda sva vještina i iskustvo ovog velikog kineskog majstora umjetnika.

Muzej antičkog stakla u Zadru čuva impresivnu kolekciju antičkog stakla, naslijeđe vrhunskih majstora staklara, koji uz bok i kineskim majstorima izrade porculana čine kulturnu riznicu čovječanstva još bogatijom.

Autor izložbe i koncepta te stručni koordinator suradnje s Muzejom kineske keramike u Jingdezhenu je Jadranka Belevski, viša kustosica dokumentaristica Muzeja antičkog stakla u Zadru. Za vrijeme trajanja ove pop-up izložbe u muzejskoj suvenirnici se može kupiti katalog izložbe “Putovanje porculana Putom svile - Izložba kulture kineskog porculana” iz 2019. godine uz 50% popusta, po cijeni od 20,00 kuna.

16. lipanj 2024 17:39