StoryEditorOCM
ĐiradaZA RAZLIKU OD POSUĐA

O ovome do sada niste slušali: koliko znamo o povijesti prozorskog stakla? MAS nudi priliku saznati zanimljive podatke!

Piše Zadarski.hr
23. listopada 2023. - 13:24

U Muzeju antičkog stakla u Zadru će se u srijedu, 25. listopada, s početkom u 12 sati održati predavanje uz izložbu "Kratka povijest prozorskog stakla", koja prikazuje povijesni presjek primjene i izrade prozorskog stakla s naglaskom na njegovoj podređenosti pripadajućoj arhitekturi.

Predavanje će održati autorica izložbe dr. sc. Vedrana Jović Gazić, viša kustosica u Muzeju antičkog stakla u Zadru.

Za razliku od staklenog posuđa čija se svrha ostvaruje u izravnoj, svakodnevnoj konzumaciji, prozorsko staklo samo po sebi nije dovršen proizvod. Njegova se puna namjena ostvaruje tek u cjelini prozorskog otvora.

Prvi pokušaji oblikovanja staklenih prozorskih ploča bilježe se već u 1. stoljeću prije Krista, šira primjena započinje u prvoj polovini 1. stoljeća, no puni razvoj tehnika puhanja prozorskog stakla kreće od 3.-4. stoljeća na dalje. Svako povijesno razdoblje nosi vlastite specifičnosti po pitanju izrade, a posebno načina primjene prozorskog stakla u svakodnevnom životu.

Posve ravno i optički savršeno prozorsko staklo kakvo danas najčešće primjenjujemo i smatramo standardom u oblikovanju životnog prostora rezultat je vrlo dugog procesa povijesnog traganja.

Sukladno naslovu izložbe, postav se temelji na raznolikom ilustrativnom materijalu, uz poseban izbor dostupne izvorne staklene građe.

image

Muzej antičkog stakla

15. lipanj 2024 22:37