StoryEditorOCM
4 kantunaNEMA NAPUTKA

Zašto se još uvijek nije uvela aplikacija za transparentni proračun Grada Zadra? Krivo je Ministarstvo financija...

Piše Iva Ivanac
13. rujna 2022. - 19:57

Na prošloj sjednici Gradskog vijeća Grada Zadra vijećnici su u više navrata ‘zazivali‘ aplikaciju za transparentni proračun. Nezavisni vijećnici Enija Meštrovića postavili su i ultimatum kako neće glasati za projekte i odluke jer se ta aplikacija, čije je uvođenje izglasano još sredinom rujna prošle godine, još uvijek nije nabavila niti stavila u upotrebu.

A što se točno dogodilo i zašto građani, godinu dana nakon jednoglasnog izglasavanja SDP-ovog prijedloga, još uvijek ne mogu provjeriti gdje odlazi svaka kuna iz gradskog proračuna, upitali smo pročelnika Upravnog odjela za financije Ivana Mijolovića.

- Prijedlog zaključka o Uvođenju otvorenog i transparentnog proračuna će se implementirati do kraja ove godine. Osim Odluke Gradskog vijeća, Grad Zadar je obvezan i na temelju Zakona o proračunu (članak 144. stavak 10.) javno objavljivati informacije o trošenju sredstava na svojim mrežnim stranicama na način da te informacije budu lako dostupne, pretražive i strojno čitljive, govori nam pročelnik Mijolović pa dodaje kako je u Zakonu o proračunu (članak 144. stavak 12.) ujedno rečeno kako će ministar financija Naputkom utvrditi okvirni sadržaj, minimalni skup podataka te način javne objave o trošenju sredstava na mrežnim stranicama.

Pročelnik Mijolović ističe kako upravo zbog toga što Naputak ministarstva još uvijek nije gotovo nisu niti raspisali natječaj jer ne znaju kakve će sve podatke aplikacija morati prikazivati. 

- Ministar financija još uvijek nije donio Naputak u kojem će se utvrditi okvirni sadržaj, minimalni skup podataka te način javne objave o trošenju sredstava na mrežnim stranicama, govori pročelnik Mijolović koji će, ukoliko Naputak ministarstva ne bude gotov do konca rujna, zajedno s suradnicima napraviti projektni zadatak.

Za slučaj da naputak Ministarstva bude gotovo do konca rujna, napraviti će se procjena vrijednosti aplikacije ovisno o složenosti Naputka i pokrenuti postupak nabave. Mijolović je istaknuo i kako je u sklopu Proračuna pod stavkom Kapitalni projekti ulaganja u računalne programe u 2022. godini planiran iznos od 35 tisuća, a isti iznos je planiran i za 2023. godinu.

Za kraj je istaknuo kako će Grad Zadar poštovati navedenu Odluku Gradskog vijeća u zadanom roku, odnosno do kraja ove godine.

04. svibanj 2024 05:30