StoryEditorOCM
4 kantunaISTEKAO JE ROK

Zadrani su jako zainteresirani za planiranje Zadra: na izmjene Prostornog plana uputili su preko 300 primjedbi!

Piše Iva Ivanac
31. siječnja 2024. - 20:48

Preko 300 primjedbi građana pristiglo je tijekom javne rasprave o petim izmjenama i dopunama Prostornog plana uređenja Grada Zadra (PPUZG). Zbog velikog interesa građana, te božićno-novogodišnjih praznika, rok za dostavu primjedbi je bio produžen za mjesec dana, a istekao je u srijedu 31. siječnja, točno u 14 sati.

Tijekom javnog uvida građani su davali svoje kritike i primjedbe na predstavljene izmjene i dopune PPUZG-a, a sada je red da Grad Zadar kao naručitelj i Zavod za prostorno uređenje Zadarske županije kao izrađivač, odgovore na na upućene primjedbe te ih odbace ili usvoje u skladu s novim planskim uvjetima.

Podsjetimo, Grad je izmjene i dopune PPUGZ pokrenuo iz četiri ključna razloga: povećanja zelenih površina, javnih parkova i zelene infrastrukture; korekcije urbanističkih parametara u cilju smanjenja izgrađenosti parcele, a u korist većeg postotka zelene površine; povećanja broja parkirnih mjesta; povećanja udaljenosti između susjednih objekata; zbog izgradnje projekata društvene namjene, kao što su škole, vrtići, športski objekti, koncertno-kongresne dvorane, te, konačno, hotelskih sadržaja visoke kategorije na čak 11 lokacija, kako bi se povećao standard turizma na području grada.

- Na zahtjev velikog broja građana, rok za dostavu primjedbi bio je produžen za još 30 dana. Do kraja prošle godine pristiglo je oko 300 primjedbi, ali do 8. veljače ćemo pričekati na eventualne primjedbe koje će doći putem pošte, te će se i one uzeti u obzir i razmotriti. Nakon toga slijedi analiza svih pristiglih primjedbi i prijedloga, te razmatranje od strane izrađivača plana, a to je Zavod za prostorno planiranje Zadarske županije, kaže Darko Kasap, pročelnik za prostorno uređenje i graditeljstvo, ističući kako neke od primjedbi sadrže više pitanja zbog čega će zasigurno trebati dodatno vrijeme kako bi se mogle analizirati.

- Zavod za prostorno uređenje kao izrađivač plana će zajedno s Upravnim odjelom za prostorno uređenje i graditeljstvo analizirati sve pristigle primjedbe. Svi oni čije primjedbe neće biti usvojene dobit će odgovor zbog čega se ne prihvaćaju, nastavlja Kasap dodajući kako će se nakon toga odlučiti hoće li se održati još jedna javna raspravu.

- Ako primjedbe koje budu uvažene zadiru u imovinsko pravne odnose, u nekakve studije ili se bitno bude mijenjao širi kontekst plana, donijeti će se odluka o eventualnom ponavljanju javne rasprave, ističe Kasap.

Nakon analize svih primjedbi, nove izmjene i dopune PPUZG treba potvrditi resorno ministarstvo. Tek nakon toga prijedlog izmjena i dopuna PPU-a naći će se pred gradskim vijećnicima na glasanju. Kada će to biti i dalje je upitno.

- Ako se sve idealno posloži i nigdje ne bude bilo problema te se ništa ne bude čekalo pretjerano dugo, izmjene i dopune PPUZG-a bi se na Gradskom vijeću mogle naći u svibnju. Ovo je dugotrajan i sveobuhvatan plan koji rješava društvene i javne interese. Njegova izrada bila je velik zalogaj, ali i veliki iskorak za grad jer rješava pitanja razvoja gospodarstva, turizma i zelene tranzicije, istaknuo je pročelnik Kasap.

02. srpanj 2024 15:43