StoryEditorOCM
4 kantunaČEKAJU SE REZULTATI

Što je uzrok masovnog pomora daganja u Novigradskom moru? "Ne znamo ni sami kako dalje, štete su toliko velike da moramo krenuti iz početka"

Piše Ana Vučetić Škrbić
20. siječnja 2023. - 18:48

Što je uzrokovalo pomor daganja u Novigradskom moru? Iako će se odgovor na ovo pitanje i uzrok dramatične situacije koju već mjesecima proživljavaju uzgajivači ove školjke sa sigurnošću znati tek nakon analize referentnog centra u Francuskoj, već sada je jasno kako je šteta ogromna.

- Što dalje? Ne znamo ni sami. Sakupljati mlađ i krenuti iz početka, nema druge. Ovo je uzgoj pod otvorenim nebom i rizik je uvijek prisutan, ali štete će biti velike, sigurno preko 80 posto- kaže nam Vatroslav Karamarko, najveći među sedam uzgajivača koji imaju koncesije u Novigradskom moru. Njegovo uzgajalište ujedno je i najmlađe, postavljeno je tek prije pola godine, međutim, dočekala ga je ista sudbina kao i ostale.

- Ne želim ništa isključiti kao mogući uzrok dok ne dobijemo stručnu analizu, ali mislim da se prije svega radi o prirodnim uvjetima, odnosno velikoj količini kiše i slatke vode koja se poklopila s visokom temperaturom mora. More je sada oko 14 stupnjeva, a u ovo doba godine inače je oko šest. Da ne kažem kako smo ranijih zima znali i led probijati- kaže Karamarko.

image

Dagnje 3 metra dubine

Tomislav Šarić/Slobodna Dalmacija

Stručnjaci s Odjel za ekologiju agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru još od 2015. godine provode različita istraživanja uzgoja školjkaša u Novigradskom moru. Kažu, nekoliko je bitnih činjenica u ovom slučaju. Za početak to da su se masovne smrtnosti školjkaša događale i ranije, ali većina od njih nije do kraja razjašnjena jer nastaju kao posljedica složenih interakcija između dagnji, okolišnih uvjeta i mogućih patogena.

- Ova zadnja smrtnost novigradske dagnje dogodila se tijekom kasne jeseni i početkom zime. Okolišni čimbenici u Novigradskom moru kroz ljetno i jesensko razdoblje bili su karakterizirani malim količinama padalina s temperaturama mora iznad višegodišnjih prosjeka. Duga takva razdoblja iscrpila su količinu hranjivih tvari u Novigradskom moru, što se očitovalo i povećanom prozirnošću mora u jesenskim mjesecima. Nakon toga nastupilo je dugotrajno kišno razdoblje koje je značajno smanjilo salinitet gornjih slojeva mora, a primjetan je i nedostatak bure koji doprinosi miješanju različitih slojeva mora te na taj način pomaže donosu hranjivih tvari iz dubljih slojeva kao i ujednačavanju saliniteta- kažu izv. prof. dr. sc. Tomislav Šarić i izv. prof. dr. sc. Ivan Župan s Odjel za ekologiju agronomiju i akvakulturu zadarskog Sveučilišta.

image

Uginule dagnje u Novigradskom moru

HRT RADIO ZD/Slobodna Dalmacija

Kako je novigradska dagnja, uz malostonsku kamenicu, jedina školjka koja nosi zaštićenu oznaku izvornosti na hrvatskom tržištu, na pomor je odmah reagirala Zadarska županija koja je na zajedničkom sastanku održanom u petak ujutro okupila svih sedam uzgajivača.

- Situacija je ozbiljna, dagnja je naš brend i poduzet ćemo sve da ga zaštitimo. Za početak je važno da se u laboratoriju utvrdi uzrok problema, je li riječ o parazitu ili nečem drugom. Ukoliko bude potrebno izraditi studiju, Zadarska županija će je sigurno sufinancirati. Ono što možemo napraviti da pomognemo uzgajivačima je osloboditi ih koncesijske naknade ili umanjiti iznos koji sada plaćaju- kaže pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije Daniel Segarić dodajući kako je dodatan problem i to što uzgajivači više od godinu dana čekaju rezultate natječaja za dobivanje potpora Ministarstva poljoprivrede.

image

Daniel Segarić

Jure Miskovic/

- I tu će im Županija pomoći da što prije saznaju rezulate. Financijska pomoć ključna je da bi uzgajivači opstali jer im je ova sezona sigurno ugrožena- poručuje Segarić.

Kao iznimno kvalitetan morski proizvod, novigradska dagnja nadaleko je poznata i cijenjena delicija, a od uzgajivača doznajemo kako su svoje proizvode plasirali na domaće tržište, veletrgovcima i restoranima.

 

Ekstremni uvjeti za uzgoj školjkaša

 Globalne klimatske promjene i s njima povezani ekstremni uvjeti uzgoj školjkaša stavljati pred sve veće izazove, posebice u dijelu koji se odnosi na prirodni mrijest i prikupljanja mlađi. Upravo zbog toga Sveučilište u Zadru već nekoliko godina kroz projekte financirane od strane Ministarstava poljoprivrede razvija laboratorij za uzgoj i mrijest školjkaša u recirkulacijskim uvjetima, te daje tehničku podršku Zadarskoj županiji u provođenju projekta Argos čiji je jedan od ciljeva također uzgoj i mrijest školjkaša u recirkulaciji.

Stonske kamenice i mušule su zdrave

Marija Radić, predsjednica Udruge stonski školjkari kaže, kako na svu sreću, u Malostonskim đardinima nemaju primjera uginuća dagnji.

- I mi pratimo vijesti, vidjeli smo što se dogodilo u Novogradu. Kod nas za sada nema ništa takvoga, kamenice i mušule su zdrave. Isto tako, ciklus hvatanja mlađi kamenica je dobro prošao i ona sad lijepo raste- kaže Marija Radić.

 

 

08. svibanj 2024 05:17