StoryEditorOCM
4 kantunaROĐENDAN SVEUČILIŠTA

Rektorica Vican: "Imamo 5.500 studenata i 200 mil. kuna ugovorenih projekata!" Donosimo fotogaleriju sa svečane proslave, stigao je i Milanović...

Piše Lada Burčul
25. ožujka 2022. - 15:32

- Sveučilište u Zadru je pravi mali biser. Ima svoju posebnost, svoju klasu. Moja poruka je da budete konzervativni i skeptični, te da procjenjujete u čemu ste najjači. Budite rigorozni kada je u pitanju najopakiji oblik korupcije, a to je akademska korupcija – kazao je u petak u svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru hrvatski predsjednik Zoran Milanović, koji je prisustvovao svečanosti obilježavanja 20-te obljetnice osnutka Sveučilišta.

Milanović je Zadar nazvao „ugodnim, uređenim, njegovanim, akademskim i turističkim“ gradom.

image
Luka Gerlanc/Cropix

- Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek je rekla da je zadarsko Sveučilište važna ustanova za očuvanje hrvatskog duha i kulture. Dodao bih da su nacionalni duh i kultura stvar osjećaja pripadnosti i političkog dogovora. Ako je kultura od nekoga ugrožena, ugrožena je od samih nas. To znači da nismo dovoljno jaki, dominantni, originalni i posvećeni da je očuvamo, ali moramo je stalno graditi. Kultura i nacionalna svijest se grade – naglasio je Milanović u prepunoj dvorani gdje su posebna priznanja za višegodišnju suradnju sa Sveučilištem uručena Tankerskoj plovidbi i direktoru Mariju Paviću, te ŠC Višnjik i direktoru Denisu Karloviću.

image
Luka Gerlanc/Cropix

Rektorica Sveučilišta u Zadru dr.sc. Dijana Vican je na svečanosti posebno zahvalila „svojoj zlatnoj četvorki“ – prorektorima Nedjeljki Balić Nižić, Josipu Faričiću, Zvjezdanu Peneziću i Slavenu Zjaliću.

image
Luka Gerlanc/Cropix

- S tim ljudima svaki dan dijelim načelo da je najdivniji osjećaj ne iznevjeriti sebe. Mi ne govorimo ostrašćeno, ali ostrašćeno radimo. Dvadeset godina možda ne zvuči puno, ali važno je da su 2002. godine prepoznati novi strateški ciljevi. Naše Sveučilište nakon 20 godina ima 5.500 studenata i 650 djelatnika. Mi smo kao grad u gradu. Imamo dvije lokacije, stabilna smo i neovisna sveučilišna ustanova sa 200 milijuna kuna ugovorenih projekata. Uskoro otvaramo kapitalni projekt, studentski dom s restoranom, a veliki projekt je i obnova stare Tehničke škole u centru Zadra. Naše jabuke sa sveučilišnog imanja jedu se sat vremena nakon što su ubrane. Cijeli je niz i međunarodnih projekata. Jesmo li uspješni? Jesmo. Jesmo li učinkoviti? Jesmo. – optimistično je u govoru istaknula rektorica Vican, dodajući da se na Sveučilištu radi po načelu „spajanja sposobnih.“

image
Luka Gerlanc/Cropix

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, izaslanica predsjednika Vlade, kazala je da je cijela hrvatska kulturna i akademska javnost ponosna na rezultate koje ostvaruje zadarsko Sveučilište. Zadar je nazvala „gradom znanosti, inovacija, sakralne umjetnosti i suvremene arhitekture“, čija je srž i okosnica upravo Sveučilište, kao čuvar tradicije, dok su studenti zalog za budućnost.

Među brojnim uzvanicima, rektorima sveučilišta iz Zagreba, Splita, Osijeka, Dubrovnika, Slavonskog Broda, Pule, Mostara i drugih, svečanosti je prisustvovao i predsjednik HBK i zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić, te zadarski župan Božidar Longin i gradonačelnik Branko Dukić.

image
Luka Gerlanc/Cropix

Župan Longin je kao izaslanik predsjednika Sabora istaknuo da se stalno ulaže u kapacitete za Sveučilište, te naglasio da je staru Tehničku školu upravo Županija ustupila Sveučilištu, svjesna važnosti ove institucije za prosperitet cijelog kraja. Gradonačelnik Branko Dukić je kazao da nije studirao u Zadru i da „zato nije postao dobar govornik“, no istaknuo je da u Zadru ostaju živjeti mnogi koji u ovaj grad dođu studirati.

image
Luka Gerlanc/Cropix

- Više ne mogu odvajati gradske projekte od projekata Sveučilišta. Moja poruka studentima je da ne stoje sa strane. Tko bi trebao stvarati nove politike i gradski napredak, ako ne vi? Dođite, maknite nâs, a mi ćemo vam biti podrška. Ne bude li tako, doći će nesposobni ljudi i grad će voditi oni koji tome nisu dorasli. Zar to želite? Napravite iskorak između Facebooka i Instagrama, između „lajka“ i „sharea.“ Vaša uloga je nezamjenjiva – poručio je Branko Dukić zadarskim studentima.

02. srpanj 2024 06:08