StoryEditorOCM
4 kantunaNAKON ISTRAGE

USKOK podignuo optužnicu protiv Josipe Pleslić ex Rimac, Ante Stanišića i bivše rektorice zadarskog Sveučilišta Dijane Vican!

Piše B. S.
11. lipnja 2024. - 10:42

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv troje hrvatskih državljana (1980., 1992., 1959.) i jednog trgovačkog društva zbog počinjenja kaznenih djela trgovanja utjecajem, davanja mita za trgovanje utjecajem i zlouporabe položaja i ovlasti.

Optužnica je podignuta protiv Josipe Pleslić ex Rimac (44), bivše HDZ-ove državne tajnice, poduzetnika Ante Stanišića (32) iz tvrtke Graditelj svratišta, Dijane Vican (65), bivše rektorice Sveučilišta u Zadru, te trgovačkog društva ‘Graditelj svratišta‘.

Optužnicom se prvookrivljena Pleslić i  drugookrivljeniStanišić terete da su, od 23. siječnja 2018. do kraja svibnja 2020. godine u Zagrebu i Zadru, dogovorili da će Pleslić koristeći utjecaj koji je stekla višegodišnjim obnašanjem dužnosti gradonačelnice Knina i saborske zastupnice te koristeći položaj državne tajnice u Ministarstvu uprave, poduzimati sve potrebne radnje kako bi osigurala da državna i javna tijela te trgovačka društva u državnom vlasništvu posluju s tvrtkom ‘Graditelj svratišta‘ s u kojem je Stanišić zaposlenik.

Potom su od 25. ožujka 2019. Pleslić i prokurist, postupali u prilog tom društvu, s time da joj je zauzvrat Stanišić omogućio da bez plaćanja režijskih troškova koristi stan u Zagrebu u vlasništvu ‘Graditelj svratišta‘, te će joj bez naplate nabaviti i ugraditi opremu za obiteljsku kuću u Vodicama.

Nakon što je Sveučilište u Zadru zatražilo isplatu garancije od 1.450.000,00 kuna koju je ‘Graditelj svratišta‘ pribavilo za potrebe otvorenog postupka javne nabave velike vrijednosti s namjerom zaključenja ugovora o javnoj nabavi za predmet nabave „Izvođenje radova na izgradnji Studentske menze sa studentskim paviljonima i kolnim prilazom na lokaciji Novog kampusa Sveučilišta u Zadru“, Pleslić je na traženje Stanišića od trećeokrivljene rektorice Vican zatražila da protivno interesima Sveučilišta opozove zahtjev za naplatu.

To je Vican i učinila, iako su bili ispunjeni uvjeti za naplatu garancije, čime je Sveučilište oštetila za navedeni iznos u korist ‘Graditelj svratišta‘.

Nadalje, nakon što je u predmetu nabave „Izvođenje radova na obnovi prijemne zgrade Osijek“ trgovačkog društva HŽ Infrastruktura ponuda bila treća po redu, Stanišić je od Pleslić zatražio da se založi kod predsjednika uprave tog društva da njegova tvrtka bude izabrana kao najpovoljniji ponuditelj, što je ona prihvatila.

Potom je od predsjednika uprave HŽ Infrastrukture Pleslić tražila da se u drugim boljim ponudama u toj nabavi neovisno o stvarnom stanju pronađe greška, ali on nije postupio po njezinom traženju.

Za navedene usluge je Pleslić, sukladno dogovoru s Stanišićem, od siječnja 2018. do kraja svibnja 2020. godine u Zagrebu koristila stan u vlasništvu njegove tvrtke bez plaćanja režijskih troškova čime joj je pribavljena protupravna korist od najmanje 27.974,14 kuna.

Osim toga joj je Stanišić na trošak tvrtke omogućio besplatnu nabavu i ugradnju opreme u kući u Vodicama u vrijednosti od 20.037,60 kuna.

USKOK je u optužnici predložio da se okrivljenicima oduzme protupravno stečena imovinska korist.

21. lipanj 2024 03:26