StoryEditorOCM
4 kantunaSMRT NA PLAŽI

Kolega žestoko odgovorio Mišković: degutantno je i nekulturno da pojedinci na ovakvim temama skupljaju političke poene! Javio se i mrtvozornik

Piše I. N.
28. lipnja 2024. - 09:40

"Vijećnica Mišković je u svom nastupu svjesno obmanula javnost neistinitim tvrdnjama te tako omalovažila rad mrtvozornika, a i Upravnog odjela za zdravstvo Zadarske županije. Tako se stvara negativna, neistinita slika rada kako UO za zdravstvo tako i navedenog liječnika, koji svoj posao obavlja odgovorno i savjesno. Ovo je još jedan u nizu primjera kada vijećnici svojim neistinitim i paušalnim tvrdnjama skupljaju političke poene, obmanjuju javnost i dovode ih u zabludu. Umjesto da vijećnici budu pokretači inicijativa i pozitivnih primjera, oni svojim neodgovornim ponašanjem čine štetu ne samo ugledu liječnika i UO za zdravstvo, već i rodbini preminulog".

image

Dr. Marko Kolega 

Luka Gerlanc/Cropix

Ovaj žestoki odgovor Marka Kolege, pročelnika županijskog odjela za zdravstvo, županijska vijećnica SDP-a Vedrana Mišković je ”zaslužila” zato što se na županijskoj sjednici upitala zašto mrtvozornicima treba po šest-sedam sati da izađu na teren kad su u pitanju smrtni slučajevi izvan zdravstvenih ustanova. Pritom je skupštinare podsjetila na dva slučaja, jedan s početka godine na otoku Sestrunju, kad je rodbina preminulog od srčanog udara čekala mrtvozornika skoro sedam sati, i tek je u večernjim satima prevezen na zadarsku patologiju, te slučaj od prije nekoliko dana na plaži u Viru. 

- Jedna je osoba doživjela srčani udar u 18,30 sati. Tijelo su do dolaska mrtvozornika čuvali policajci i poznanici preminulog. Na kraju su ostali samo poznanici, a mrtvozornik je došao tek oko 23 sata. Valovi su, zbog plime, već zapljuskivali tijelo, navela je Mišković dodajući kako sličnih situacija ima puno, a naročito su česte u turističkoj sezoni.

- Nesumnjivo je da se u ovakvim slučajevima dovodi u pitanje dostojanstvo pokojnika i njihovih obitelji. Nesumnjivo je isto tako da se ne radi o isključivoj odgovornosti mrtvozornika, dodala je založivši se da se mrtvozornicima odrediti veća, stimulativnija naknada za njihove usluge.

No u petak je stigao Kolegin odgovor podebljan izjavama samog mrtvozornika Zadarske županije dr. Predraga Orlovića.

- Nakon istupa vijećnice Vedrane Mišković na Županijskoj skupštini u svezi mrtvozorenja u našoj županiji morao sam reagirati jer sam se našao prozvanim radi spore intervencije. Podržavam njezinu inicijativu u kojoj se zalaže za veće naknade jer se radi o teškom i osjetljivom poslu koju obavljamo u sklopu svog radnog vremena nastojeći ne zakinuti svoje pacijente, ali i biti što dostupniji obitelji u slučaju smrti – piše Orlović o razlozima reagiranja.

image

Vedrana Mišković
 

Luka Gerlanc/

- Nakon završenog radnog vremena u ambulanti otišao sam u Bibinje na mrtvozorenje jer je pokojnica preminula tijekom popodneva. Dozvola za ukop izdata je u 19.30 sati. Poziv u svezi preminule osobe na otoku Viru dobio sam od policije u 18.46 sati te sam izravno nakon Bibinja otišao na Vir. Zastoj koji je bio u Kožinu radi radova na cesti produžio mi je put za nekih 20-ak minuta. Dozvola za ukop pokojniku u Viru izdata je u 20.30 sati. Vrijeme utvrđene smrti je u 18.13 sati. Dakle za manje od dva sata od poziva bio sam na otoku Viru što je puno manje od onog što sam pročitao u medijima da je mrtvozornik došao u 23 sata. Molim da se vijećnica izvijesti kako bi bila upoznata s činjenicama – piše mrtvozornik Zadarske županije kojeg u potpunosti podržava pročelnik Kolega.

- Svi naši mrtvozornici su svjesni osjetljivosti ove teme i situacije u kojoj se nađe rodbina preminulog, pogotovo kada smrt nastupi na javnoj površini. Svako od mrtvozorenja obavlja se na najvećem mogućem profesionalnom nivou, uvažavajući i osjećaje i situaciju u kojoj se nađe obitelj preminulog. Stoga smatram da je krajnje degutantno i nekulturno da pojedinci na ovakvim temama skupljaju političke poene.

Nažalost ovo nije prvi takav primjer a bojim se, poznavajući način rada i razmišljanja vijećnika, da neće biti niti posljednji – ističe Kolega koji nam je dostavio i članak 8. pravilnika iz kojeg je razvidno da ”pregled osobe umrle izvan zdravstvene ustanove mrtvozornik obavlja u pravilu na mjestu smrti, najkasnije u roku od 12 sati nakon primitka obavijesti o činjenici smrti, odnosno mrtvorođenja”, što znači da je mrtvozorenje i u slučaju na Sestrunju i u slučaju na Viru stvarno napravljeno izuzetno promptno, zaključuje županijski pročelnik za zdravstvo.

Članak 8. pravilnika

Pregled osobe umrle izvan zdravstvene ustanove mrtvozornik obavlja u pravilu na mjestu smrti, najkasnije u roku od 12 sati nakon primitka obavijesti o činjenici smrti, odnosno mrtvorođenja.

Nakon što je utvrdio smrt, odnosno mrtvorođenost, mrtvozornik ispituje okolnosti pod kojima je ista nastupila i utvrđuje njezin uzrok. Podatke o mjestu, vremenu i okolnostima smrti prikuplja od ukućana i drugih osoba, koristeći za to i medicinsku dokumentaciju o liječenju umrlog. Građani su obvezni dati mrtvozorniku podatke koji su im poznati i omogućiti mu nesmetano obavljanje pregleda. 

28. lipanj 2024 09:40