StoryEditorOCM
4 kantunaTREĆA SREĆA

Klanac ne odustaje: tko će kupiti 170.000 kvadrata atraktivnog zemljišta u Posedarju za gradnju hotela i vila s 1800 kreveta?

Piše I. N.
2. travnja 2024. - 19:11

Hoće li treća biti sreća za Općinu Posedarje, znat ćemo 11. travnja kada će točno u podne načelnik Ivica Klanac donijeti odluku o kupcu 17 hektara turističkog zemljišta na predjelu Svrdlac Ivandić u Posedarju. Riječ je o trećem natječaju za isto zemljište, nakon što su prethodna dva poništena pod pritiskom dijela nezadovoljnih mještana koje predvodi poduzetnik Roko Brala, o čemu je Zadarski.hr ekstenzivno izvještavao.

Prvi natječaj Klanac je raspisao u rujnu prošle godine, a drugi u prosincu, no oba je poništio nakon prigovora da je cijena od 41,5 eura za kvadrat u turističkoj T2 zoni bagatelna, odnosno da natječajni uvjeti ne obvezuju ponuditelja na rok u kojem mora završiti investiciju u turističko naselje s maksimalno 1800 ležajeva. Klanac je u novom natječaju postrožio uvjete prema ulagačima, a cijenu koju je Brala predlagao od 50 eura za kvadrat, odbacilo je kao nezakonitu zajedničko povjerenstvo Zadarske županije i Grada Zadra za procjenu vrijednosti nekretnina. 

image

Crvenom bojom označena je zona Svrdlac Ivandići koju Općina prodaje

Podsjetimo, riječ je o 170 tisuća kvadratnih metara najvrjednijeg zemljišta u općinskom vlasništvu na atraktivnom položaju u prvom redu do mora na samom ulazu u Novsko ždrilo. Planskim uvjetima na njemu je moguća gradnja hotela s minimalno 200 ležajeva u kategoriji četiri zvjezdice, dok je ostatak površine namijenjen turističkim vilama. 

Treći natječaj raspisan je 11. ožujka po istim uvjetima kao i prethodni i ponude se primaju mjesec dana. Početna cijena za zemljište iznosi 6.999.000 eura, a projekcije ulaganja u cijeli projekt kreću se između 60 i 80 milijuna eura. 

Kao jedan od potencijalnih kupaca najviše se spominje Zijad Mahmutović, osnivač i član uprave tvrtke za poslovanje nekretninama, W&M Developments, registrirane na Obali kneza Branimira u Zadru. Mahmutovićeva adresa je u Njemačkoj (Düsseldorf), a njegovog partnera, Pleun van den Wulpa, u Nizozemskoj (s-Granvendeel). 

21. lipanj 2024 07:59