StoryEditorOCM
4 kantunaDUKIĆEVA OSTAVŠTINA

Grad je kapitulirao. Ovo je lokacija za terasu kafića na Poljani Šime Budinića. Radit će tri mjeseca...

Piše Iva Ivanac
25. srpnja 2024. - 09:50

Grad Zadar konačno je odlučio gdje će nova Kavana Palace u vlasništvu Dubravka Marušića imati terasu na Poljani Šime Budinića. Ovo je prvi put da će se na novouređenoj Poljani Šime Budinića dozvoliti postavljanje štekata. Iako je vlasnik tražio postavljanje terase površine 75 kvadrata, ona će na koncu biti za 19 kvadrata manja, a neće se nalaziti ispred novootvorene kavane već pod jedinim preostalim komadićem zelenila na Poljani, pokraj crkve sv. Šime. Novi vlasnik je s Gradom ugovor o zakupu javne površine potpisao u srijedu. 

- Ugovorom je navedenom obrtu dozvoljeno postavljanje stolova i stolica, bez ostalog ugostiteljskog inventara (npr. suncobrani), na Poljani Šime Budinića, ukupne površine od 56 kvadrata, u razdoblju od 23. srpnja do 31. listopada 2024. godine, odgovorio nam je pročelnik Ureda gradonačelnika Ante Ćurković podsjećajući kako je ovaj dio prostora Providurove palače još u samom projektu obnove i uspostave budućeg Muzeja grada Zadra bio predviđen za ugostiteljski sadržaj.

- Riječ je o popratnom sadržaju za posjetitelje muzeja kakvi postoje i općeprisutni su u svim muzejskim prostorima. Taj prostor veličine 81,49 kvadrata po projektnoj dokumentaciji ostao je u fazi roh- bau uređenja. Grad Zadar u više je navrata raspisivao javni natječaj za zakup tog prostora za koji je postojala obveza uređenja prema konzervatorskim uvjetima što je pretpostavilo i značajna financijska ulaganja budućeg zakupoprimca. Na posljednjem natječaju pristigla je samo jedna valjana ponuda u iznosu 22 eura po četvornom metru, a ugovor o zakupu prostora potpisan je na pet godina.

Po uređenju prostora, ugostiteljski obrt „Factory“ zatražio je korištenje javne površine za postavljanje ugostiteljske terase veličine 75 kvadrata. Kako bi se zadovoljile sve javne funkcije prostora Poljane Šime Budinića, ali i omogućila održivost ugostiteljskog sadržaja kao dio predviđenih popratnih sadržaja Muzeja, za postavljanje stolova i stolica odobrena je lokacija koja minimalno zauzima javnu površinu i ne ometa korištenje i funkcionalnost ovog gradskog trga i crkve Svetog Šime a ujedno osigurava u cijelosti pješački komunikacijski pravac, istaknuli su iz Ureda gradonačelnika. 

Suglasnost da se terasa postavi na Poljani Šime Budinića, pokraj crkve sv. Šime dali su i zadarski konzervatori na čelu s Igorom Miletićem. 

image

Skica na kojoj se vidi gdje će se nalaziti terasa Kavane Palace

image

Poljana Šime budinića

Zadarski.hr/
15. rujan 2024 14:54