StoryEditorOCM
4 kantunaMEĐUNARODNA KARIJERA

Čovjek s tri imena, glavni diler i vođa krijumčara: Pažanin na sudu pokušao objasniti svoje ‘poslovne pothvate‘, sve je počelo od jedne parcele

Piše Božana Sviličić
14. veljače 2020. - 16:04

Općinski sud u Zadru potvrdio je optužnicu protiv 69-godišnjeg Zdravka Dabe iz Novalje, čovjeka s tri identiteta, kojega je policija označila kao glavnog dilera međunarodne narkomreže koja je u Hrvatskoj, Njemačkoj i Austriji dilala kokain vrijedan 10,4 milijuna kuna.

Ovog Pažanina, koji se koristi i identitetima Custer Kruisheer i Zdravko Smojver, tereti se za preprodaju kokaina, a uhićen je u inozemstvu u studenom 2015. pod imenom Custer Kruisheer nakon tajnog praćenja i prisluškivanja.

Uhićeno njih 13

Međunarodna narkomreža, koju je navodno predvodio, prokrijumčarila je iz Južne Amerike u Europu 34 kilograma kokaina, a prve zapljene krenule su krajem svibnja 2015. U šest odvojenih slučajeva u Hrvatskoj, Austriji, Njemačkoj i Nizozemskoj policija je zaplijenila samo dio te količine, odnosno 7,7 kilograma.

U sklopu kriminalističkog istraživanja “Dunav”, u Hrvatskoj, Austriji, Njemačkoj i Nizozemskoj uhićeno je ukupno 13 osumnjičenika, među kojima šestorica hrvatskih državljana, te petero austrijskih i dvoje srpskih. Policija je u pretragama pronašla veću količinu novca za koji sumnja da potječe od preprodaje kokaina, kao i poslovnu dokumentaciju koju povezuje s pranjem novca.

Sumnja se da je Pažanin zajedno sa 63-godišnjim Dankom Jurićem iz Zagreba organizirao krijumčarenje kokaina iz Južne Amerike u Nizozemsku. Drogu su navodno skrivali u tajnom skladištu 62-godišnjeg hrvatskog državljanina Marka Mušterića u blizini Rotterdama, odakle su ga distribuirali preprodavačima u Austriji, Hrvatskoj i BiH.

Na području nizozemskoga grada Bokstela Jurić je 21. studenog 2015. na temelju prethodnog dogovora s Kruisheerom, iliti Dabom, predao B.J. paket s nešto više od kilograma kokaina. On ga je potom teretnim vozilom trebao prokrijumčariti na područje Hrvatske, te nakon dolaska predati Kruisheeru i Juriću. No, Jurić i dostavljač uhićeni su prije dostave droge, a 1060 grama kokaina pronađeno je u Jurićevu teretnjaku.

Dabin odvjetnik Branimir Zorica navodi kako nema dovoljno dokaza koji upućuju na to da je Dabo osnovano sumnjiv za djelo koje je predmet optužbe, tako da bi izricanje osuđujuće presude bilo nemoguće. Obrazlaže kako iz priloženih dokaza, pa i iz onih za koje je utvrđeno da nisu nezakoniti, ne proizlazi osnovana sumnja da je on počinio kazneno djelo za koje ga se tereti jer iz njih ne proizlazi baš nikakva poveznica s njim.

No, Optužno vijeće, sastavljeno od sudaca Maje Ivković kao predsjednice vijeća, te Ante Bačića i Davora Dubravice kao članova, utvrdilo je da nema okolnosti koje isključuju njegovu krivnju.

Navode, među ostalim, kako osnovanost sumnje da je Dabo počinio kazneno djelo proizlazi iz dokaza priloženih uz optužnicu. U dokazima su transkripti razgovora između Dabe i Alberta Terpetschniga u Beču, kao i fotografije na kojima je u društvu s Antoniom Kacinarijem te Jurom Armandom.

Priložen je i izvještaj nizozemske Službe regionalne kriminalističke policije s fotografijama o sastanku između Dabe i Tomeka Herberta, te izvješće njemačke policije s prijevodom i fotografijama oduzetog kokaina i transkriptima razgovora između Dabe i Armina Sfchelinga, kao i izvješće austrijske policije.

Prali novac kroz ‘građevinu’

U istrazi je također utvrđeno da su Jurić i Dabo imali građevinske obrte kroz koje su “prali” novac od preprodaje kokaina, a Dabi, odnosno Custeru Kruisheeru, osim čestih odlazaka u Kartagenu u Kolumbiji, središte narkokartela, u prilog nije išlo ni trošenje velikih svota novca, jer je utvrđeno da njegova navodna tvrtka uopće nije poslovala.

Dabo se pravdao da je namjeravao graditi stanove uz investiciju tešku 2,5 milijuna eura. Navodio je kako bi od EU fondova dobio 40 posto, a da bi ostatak riješio kreditom, te iznosom od pola milijuna eura koje bi sam financirao, na način da bi prodao zemljište u industrijskoj zoni površine 7000 kvadrata.

24. travanj 2024 01:08