StoryEditor
Crna kronika‘pala‘ dvojica

Policija uhitila dilera koji je raspačavao sintetičku drogu, u stanu pronašli popis kupaca koji su mu ostali dužni

14. veljače 2020. - 10:29
IlustracijaRonald Goršić/HANZA MEDIA

Još dva dilera ‘pala’ su u četvrtak, a u jednog je nađena sintetička droga koja se pojavila u Hrvatskoj prije 12 godina i koja izaziva psihozu i paranoju.

Radi se o kristalnom metamfetaminu, poznatijem kao “flash” ili “ice”. U stanu R.T. (30) u Makarskoj pronađeno je 7 grama metamfetamina, 0,8 grama marihuane i digitalna vaga za precizno mjerenje. Osim droge kod 30-godišnjaka je nađeno nešto manje od 5.000 kuna u domaćoj i stranoj valuti te lista kupaca koji su ostali dužni za ilegalnu robu.

Kaznenu prijavu zbog neovlaštene prodaje i stavljanja u promet su protiv njega podnijeli policijski službenici Policijske postaje Makarska. Po dovršenom kriminalističkom istraživanju je doveden pritvorskom nadzorniku te će se nakon ispitivanja odlučiti o istražnom zatvoru za njega.

Metamfetamin se i prije pronalazio na makarskom području, a kod nas se prvi put pojavio prije 12-ak godina. Droga je to koja se između ostalog naziva: meth, crystal (kristal), chalk (kreda), and ice (led). Navedeni stimulans izaziva jaku ovisnost te je kemijski sličan amfetaminu. Ima oblik bijelog, bezmirisnog kristalnog praha gorkastog okusa, stoji na stranicama Ureda za suzbijanje zlouporaba droga.

Konzumira se oralno, pušenjem, šmrkanjem, putem injekcije ili se rastapa u vodi ili alkoholu, a supstanca je iznimno razorna. Nakon dugotrajnog uzimanja mogu se pokazivati simptomi psihoze kao što su paranoja, vizualne i slušne halucinacije i deluzije, na primjer osjećaj gmizanja insekata ispod kože.

Na splitskom području su inspektori Službe kriminaliteta droga PU splitsko-dalmatinske pronašli 12,5 grama kokaina pakiranog u 14 vrećica, 2 grama marihuane i digitalnu vagu za precizno mjerenje. Protiv 31-godišnjaka u čijem stani je nađena droga je podnijeta kaznena prijava zbog dilanja.  

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

21. rujan 2020 16:06