StoryEditorOCM
4 kantunaSUĐENJE U ZADRU

Je li Kristian Vukasović morao umrijeti? U zatvoru su ga maltretirala neka dvojica i davala mu tablete. Otac: Prikrivaju da je moj sin prebijan!

Piše Božana Sviličić
7. travnja 2021. - 15:25

- Prijatelj iz zatvora u Bilicama ispričao mi je kako su Kristiana Vukasovića u sobi sustavno maltetirala neka dvojica koja su mu davala razne tablete. Kada se dogodilo to što se dogodilo rekao mi je da su maknuli one koji su s njim bili u istoj sobi – posvjedočio je E.Č. bivši zatvorenik Bilica na Općinskom sudu u Zadru gdje je u srijedu nakon pripremnog ročišta u ožujku počeo sudski postupak u kojem Kristianovi roditelji, Stipan i Kristina, traže 700 tisuća kuna naknade od države zbog smrti svoga sina.

Kristian Vukasović (18), mladić iz Jesenica kraj Omiša preminuo je u kolovozu 2019. godine u splitskom KBC-u gdje su ga, nakon što mu je pozlilo, doveli iz zatvora na Bilicama. Vukasović je bio dijete s razvojnim poteškoćama i s nizom poremećaja među kojima i ADHD uz mentalna i tjelesna oštećenja. Obitelj smatra da je neprikladan tretman od dana uhićenja zbog nekoliko požara kraj njegove obiteljske kuće, te tijekom četiri mjeseca u istražnom zatvoru doveo do moždane kome u ćeliji Zatvora u Splitu odakle je prebačen u KBC Split.

- Nije mi poznato gdje je sada moj prijatelj iz zatvora, moguće je da je prebačen u Šibenik, ali rekao mi je da se obratim odvjetniku Vinku Ljubičiću jer namjerava svjedočiti o tome što se događalo - rekao je E.Č. koji je u srijedu bio jedini svjedok u postupku jer se druga dvojica koja su bila pozvana na ročište nisu odazvala pozivu.

Odvjetnik obitelji Vinko Ljubičić zatražio je od sutkinje Ivane Čačić Brčić da izda nalog zatvorskom sustavu kako bi se utvrdila imena i prezimena osoba koje su boravile s Kristianom u zatvoru na splitskim Bilicama kako bi se utvrdilo kako se tretirao. Požalio se kako sam zbog nemogućnosti i zatvorenosti sustava ne može doći do podataka o osobama koje su bile s Kristianom u ćeliji.

- Iako sam uputio dopis zatvoru u Splitu rečeno mi je da se obratim Upravi za zatvorski sustav, što je apsurdno jer je zatvor u Splitu dio tug sustava.

- Ne znam zbog čega se onemogućava istina, radi se o najvećoj vrijednosti, a to je život, no borit ćemo se do kraja bez obzira na zapreke. Kristian je otišao zdrav na izdržavanje kazne, a izašao je mrtav - rekao je odvjetnik Ljubičić koji zastupa roditelje. Za svakog roditelja traži po 300.000 kuna na ime duševnih boli zbog smrti bliske osobe. Obitelj smatra da je smrt pokojnog Kristijana uzrokovana propustom u sustavu tretiranja i liječenja tijekom pravosudnih postupaka, osobito prilikom izdržavanja istražnog zatvora, a najviše imajući u vidu način na koji je Kristijan liječen.

- Ne daju da se sazna istina. Prikrivaju da je Kristian prebijan u zatvoru Bilice. Mogu samo reći da je ovo tek naš početak borbe za istinu - rekao je Stipan Vukasović, otac Kristiana u srijedu nakon ročišta na Općinskom sudu u Zadru. Iduće ročište zakazano je za 5.svibnja kada će se na suđenje pozvati liječnica i upravitelj Zatvora u Splitu.

25. travanj 2024 10:32