StoryEditorOCM
Vinski SplitVidimo se opet!

‘Vinski podrum‘ Slobodne Dalmacije pokazao je vrh vrhova hrvatskih vinogorja: Ovog ljeta u modi će biti rosei...

Piše Tanja Šimundić Bendić
19. svibnja 2024. - 14:06

Započelo je u petak zveckanjem čaša s pjenušcem Dubrovačka Malvasija vinograda Volarević, uvodom u 10. Festival vina i delicija "Vinski podrum", tradicionalne manifestacije Slobodne Dalmacije. A završilo je pohvalama vinara, struke, brojnih posjetitelja koji su tijekom dvodnevne manifestacije u splitskom Muzeju arheoloških spomenika imali prigodu okusiti najbolje od najboljeg s naše vinske scene. Više od 80 vinara, pridruženi im kolege iz BiH i Makedonije, više od 400 etiketa, oko tisuću ljudi dnevno u defileu kroz spektakularni muzejski prostor na Mejama rezime su ovog respektabilnog događanja.

Na struci je da kaže svoje mišljenje o manifestaciji koja užežin sezone na jednome mjestu veže toliko vinskih sudionika i zaljubljenika. A ona veli kako ovakva događanja znače puno više od samog druženja, ona su prva karika kontakta vinara s kupcima, odlična prigoda za ostvarivanje poslovnih prilika, za iskorak na tržištu, ali i edukativna platforma s nizom zanimljivih informacija. Najbolje od najboljeg s hrvatskih vinskih puta našlo se na štandovima pokraj muzejskih eksponata, u dvodnevnom druženju etabliranih i novih imena. Užitak za sve koji su posjetili naš "Vinski podrum".

Sve na jednome mjestu

– Oduševljen sam novom lokacijom, srazom vrhunskih vina i ovih spektakularnih umjetnina u podnožju Marjana, u obilju svjetla. Za vinsku prezentaciju ovi su uvjeti fantastični, kao i za struku koja ciljano dolazi na ovakve manifestacije. Ovom "Vinskom podrumu" posebno daje čar to što se na njemu susreću najeminentniji vinari, kao i oni manje poznati široj javnosti – veli enolog Slaven Jeličić iz hvaljene vinarije Marcus wines.

Što se na "Vinskom podrumu" ove godine moglo kušati? Sve. Od autohtonih sorti poput plavca malog, zinfandela – crljenka kaštelanskog, trnjka, svrdlovine, pošipa, kujundžuše, zlatarice, bogdanuše, graševine, malvazije, do internacionalnih varijeteta kao što su merlot, cabernet sauvignon i chardonnay. I još puno toga. Agrolaguna je pokazala novi proizvod u liniji Festigia, Rose Festigiu, ljetno-proljetno vino koje se najčešće pije uz hladna predjela, uz "chilling time". Najveći šušur oko LU-MA-e ekskluziva vladao je za šampanjcem Lanson, cijenjene francuske kuće. Jako su se hvalila imotska i lastovska vina, zapravo – hvalilo se sve! A kad imate najbolje od najboljeg, nije lako odrediti degustacijski izbor.

Spektakularni prostor

– Sajam je odličan, lokacija je fantastična, tu je i ta mala terasa koja je poslužila kao sastajalište, mjesto za razgovore, dogovaranje suradnji, izmjenu mišljenja. To u Podrumima nismo imali, a ovdje se pokazalo kao idealna stavka. Vrijednost ovakve manifestacije leži i u tome da ti na jednome mjestu daje mogućnost isprobavanja vina brojnih kuća. Na ovom "Vinskom podrumu" vidim jako široku paletu bijelih i crnih vina, ali osobito me veseli veća pojava rosea, što je zapravo svjetski trend. Ovo su idealne prigode i za prezentaciju novih etiketa. Mi, primjerice, uvijek donesemo bocu do dvije nekog našeg noviteta, ovaj put to je bio prošek. Volimo osluhnuti reakcije – veli Mario Jeličić Purko iz vinarije Hvar Hills.

Posjetili smo i Pelješčane, koji su se organizirano predstavili na svojem štandu. Antu Martinovića, upravitelja vinarije Dingač, oduševio je toliko veliki broj ljudi koji su pohodili feštu, i pokazali toliki interes za pelješke vinograde i njihove etikete. Svratili smo i kod Borisa Drenškog iz glasovite vinarije Bodren, poznatog po vinima iz ledene berbe. Nažalost, ledene kapljice posljednjih godina nije bilo, klimatske promjene i nedostatak zime učinili su svoje. Susjed na štandu mu je kolega sa zagorskih brega, iz Krapinskih Toplica, iz glasovitog Vuglec brega. Mario Vuglec zamijenio je ove godine oca, našeg stalnog posjetitelja, i usput nam rekao da je "Vinski podrum" prigoda za privlačenje novih gostiju, ali i za druženje s brojnim Dalmatincima koji mu na brege dolaze u goste.

Vino spaja ljude

– Vinarija Čitluk predstavila se širokom paletom vina, uvijek se dobro opskrbimo i volimo kod vas dolaziti i poslovno i privatno. I nama je, hercegovačkim vinoljupcima, uvijek divno na "Vinskom podrumu". Ove godine predstavljamo vinski liker Terranino, naš Višnjevac i Lozu barrique. Posjetilo nas je puno ljudi, evo, bilo je upravo i nekoliko strankinja, jedna od njih je iz doline Napa Valley, roditelji joj tamo sade loze. Vino veže ljude. Ovo je odlično – veli Dalibor Lasić, voditelj izvoza Vinarije Čitluk.

Finio je i ovaj, 10. jubilarni "Vinski podrum" Slobodne Dalmacije. S radošću krećemo u novi, jer s gašenjem svjetala vinske pozornice odmah su počeli stizati upiti za sljedeći festival. Razlog je jasan: vino spaja ljude, nosi posao, suradnju, turizam, druženje, radost života. Zato uzdravlje i vidimo se opet!

image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. studeni 2024 11:26