StoryEditorOCM
Vinski podrumVINSKI PODRUM

Prvo dubrovačko izdanje naše najpoznatije vinske fešte: u vrhunskoj kapljici uživamo na još jednoj atraktivnoj lokaciji

Piše Anamaria Mikulić
10. travnja 2024. - 13:08

S dolaskom proljeća pripreme za najpoznatiju vinsku feštu u punom su jeku. Naši vrijedni vinari spremno vas očekuju da im se pridružite u degustaciji njihovih najboljih vina te da vas upoznaju s tradicijom i radom koji stoji iza vrhunskih kapljica ovog božanskog napitka.   

Festival vina i delicija "Vinski podrum" manifestacija je u organizaciji Slobodne Dalmacije, koja već deset godina okuplja ljubitelje vina iz cijelog svijeta. Na jubilarnom izdanju očekuje vas obilje iznenađenja i noviteta. Najveća novost je da će se "Vinski podrum", koji je već osvojio srca Splićana, ove godine održati na još jednoj lokaciji. 

Potraga za novom lokacijom bila je lakša nego što smo mislili. Budući da je datum prvog termina nešto raniji, 19. i 20. travnja, očekujemo ugodne temperature i lijepo vrijeme. Stoga smo kao novu destinaciju odabrali naš veličanstveni Dubrovnik, kako bismo u jednoj od najatraktivnijih turističkih destinacija na Mediteranu uživali netom prije nego što gradske zidine ispune tisuće posjetitelja iz cijelog svijeta.

Manifestacija će se održati u samom srcu bisera Jadrana, u Lazaretima. Ovaj čarobni objekt nekada davno služio je kao karantena za putnike koji su brodom pristizali u grad, a danas je pretvoren u središte kulturnih događanja, umjetnosti i zabave. Okružen starim gradskim zidinama i obalom Jadranskog mora, kompleks čini neodoljivu kulisu za uživanje u ispijanju čašice vina. Osim velike povijesne važnosti, Lazareti su poznati i po svojoj neodoljivoj atmosferi koja posjetiteljima pruža jedinstven i neponovljiv doživljaj.

Najbolje vinske sorte 

Očekuje vas više od 40 najčuvenijih vinara, više od 200 vina za kušanje i još više najboljih delicija. Naravno, bit će tu radionica, poslovnih razgovora, glazbe, ćakule i veselog šušura.

Ono što ovaj festival čini još posebnijim je odaziv vinara iz svih krajeva Lijepe naše, koji će nam kroz vino ispričati autentične priče o svojim regijama. Na jednom mjestu susrest će se vinari iz svih krajeva Hrvatske, preko bregovite Hrvatske, Slavonije i Baranje do Istre i Dalmacije. Naravno, u ovom izdanju festivala najzastupljeniji će biti vinari iz Dubrovačko-neretvanske županije. Također, iznenadit će nas i vinari iz susjedne Bosne i Hercegovine te Makedonije. Svaki od njih upoznat će nas sa svojim dugogodišnjim radom, trudom i tradicijom.

Slavonce ćete prepoznati po vinima punog tijela i izraženim voćnim notama, sorte poput graševine, frankovke i traminca na vas će ostaviti neizbrisiv dojam. Malvazija i teran, autohtone istarske sorte, festival će uveličati svojom karakterističnom elegancijom i svježinom. Sorte plavca malog, pošipa i dingača, koje su dozrijevale pod dalmatinskim suncem, očarat će vas kompleksnošću i dubinom okusa. 

Raskošan program 

Dubrovnik će prvi put otvoriti svoja vrata ovom prestižnom događaju, nova atraktivna lokacija cijelu će priču dignuti na još višu razinu. Pripremite se na degustaciju najfinijih vinskih kapljica, predavanja, degustacijske ture s osobnim sommelierom, puno dobre zabave te upoznavanje s vinarima.

Ovogodišnju priču i novo ruho velike fešte vina "Vinski podrum" sponzorstvom su poduprli: TZ grada Dubrovnika, Dubrovačko-neretvanska županija, Hrvatska turistička zajednica, Römerquelle službena voda festivala, Agrolaguna-Vina Festigia, sirevi Špin, maslinova ulja Ol Istria, Hrvatska gospodarska komora, PBZ, Hotel Maestral Dubrovnik i ALH hoteli Dubrovnik.

Očekujemo vas u velikom broju, stoga rezervirajte svoje mjesto 19. i 20. travnja za Lazarete i nazdravite s nama u čast vina i naših vinara. 

 

Više informacija o programu festivala pronađite na linku.

Više informacija o ulaznicama pronađite na linku.

Više informacija o izlagačima pronađite na linku.

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. lipanj 2024 10:05