StoryEditorOCM
SvijetPapirnate sankcije

Zapad je poludio za ruskom naftom. Dok jedni pomažu Ukrajini, drugi radi profita izdašno financiraju Putinov rat

17. rujna 2024. - 16:26

Dok na jednoj strani masovno naoružava i financijski pomaže napadnutu Ukrajinu, Zapad istodobno masno financira Vladimira Putina i njegov rat. Europska unija, SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo - pod poslovično zbirnim pojmom zapadni saveznici - samo u prvih šest mjeseci ove godine kupili su više od 2 milijarde dolara goriva napravljenog od ruske nafte. To, naravno, zbog formalnih ekonomskih sankcija nije bilo moguće izravnim uvozom iz Ruske Federacije, nego preko posrednika, objavio je ugledni portal Politico.

Koristeći rupu u zapadnim sankcijama koja omogućava uvoz proizvoda iz Rusije ako se njihova sirovina prvi put preradi u drugoj zemlji, zapadni uvoznici jako su se polakomili za jeftinijim proizvodom i prodaja nafte kojom se financira ubijanje u Ukrajini u ovoj je godini naprosto - eksplodirala.

Analiza koju su zajednički objavili helsinški Centar za istraživanje energije i čistog zraka i Centar za proučavanje demokracije utvrdila je da su isporuke benzina, dizela i drugih proizvoda od ruske sirove nafte drastično porasle posljednjih mjeseci mahom kao rezultat uvoza iz samo tri turske rafinerije. Turska je kao švercerski posrednik za plasman Putinove nafte u zapadne zemlje u cijelom ovom poslu očito najmasnije zaradila.

image

Rafinerija u turskom Izmiru ovisi o Rusiji 

Mehmet Emin Menguarslan/Anadolu Via Afp

Uvoz goriva iz Turske na cijelome je Zapadu tehnički legalan samo zato što preradom ruske sirove nafte u Erdoganovoj državi ona prestaje biti "zločinačka" i obuhvaćena sankcijama, premda se zaradom od iste itekako financiraju projektili za ravnanje ukrajinskih gradova i ubijanje civila.

Uzalud je Ukrajina u više navrata apelirala na Tursku da sporne rafinerije zatvori, kao i na zapadne tvrtke da turski, tj. ruski benzin više ne kupuje. No, Putinova pogonska goriva koja EU i druge zemlje sve masovnije uvoze znaju biti na tržištu jeftinija od saudijskog i do 15 posto, što je očito profit kojemu je teško odoljeti.

Turska je u čitavom ovom lancu nesumnjivo karika najmasnije brade. Kako Erdogan u Moskvi ima ekstrapopuste na uvoz od 5 do 20 dolara po barelu, tako je i količinu uvoza iz Rusije u 2023. godini povećao za 34 posto u odnosu na godinu prije, a samo u prvoj polovici ove godine za dodatno kolosalnih 70 posto.

"Kada zemlje Europske unije uvoze benzin iz Turske, on je barem 10 posto jeftiniji nego što bi bio iz Saudijske Arabije", pojašnjava analitičar finskog Centra za istraživanje energije i čistog zraka. Nevolja je, međutim, što se te uštede uopće ne reflektiraju na potrošače i njihove novčanike, nego profitiraju samo tvrtke i trgovci. Oni su, dakle, ti koji zarađuju na masovnim ukrajinskim smrtima. Obični ljudi plaćaju obične račune.

image
Pavel Bednyakov/Afp
image
Federico Parra/Afp

U puno su navrata dužnosnici EU-a i SAD-a branili postojeći aranžman zapadnih sankcija Ruskoj Federaciji, uvjereno tvrdeći da on uskraćuje Moskvi "premije za rafiniranje njezinih goriva”.

Istodobno, industrija fosilnih goriva i dalje ostaje sigurno napajanje za ruski ratni stroj. Prema analizi koju su proveli finski stručnjaci, od onoga što Moskva uprihodi samo od goriva prodanog zapadnim zemljama Putin svakog mjeseca ove godine može regrutirati dodatnih 6200 vojnika za rat u Ukrajini. Profiterska gamad u EU-u, SAD-u i Britaniji istodobno se ne može pravdati da ne poznaje pravo porijeklo uvezenoga goriva: da nije rusko, ne bi ni bilo toliko jeftinije.

Jedna od turskih rafinerija, Star Aegean u formalnom vlasništvu Azerbajdžana, gotovo sto posto ovisi o preradi ruske sirove nafte, dok oko 73 posto njezine ukupne opskrbe istodobno dolazi od ruskog državnog energetskog diva Lukoila, kojem su SAD uvele sankcije. Još je poraznije čuti da punih devet od svakih 10 prerađenih barela iz ove rafinerije odlazi upravo prema tržištima zapadnih saveznika koji formalno podupiru Ukrajinu.

image

Turska - sve što oni prerade za zapadne kupce poslao je Putin 

Mahmut Serdar Alakus/Anadolu Via Afp

Ni Europska komisija ni tursko Ministarstvo energetike nisu se baš trsili odgovoriti na novinarske zahtjeve za komentarom ovih činjenica koje plastično razotkrivaju njihovo licemjerje.

Ni u Bruxellesu, ni u Londonu, ni u Washingtonu očito nikome ne pada na pamet zabraniti uvoz proizvoda rafiniranih iz ruske sirove nafte, premda je više nego jasno da se time pomaže agresiji Rusije na Ukrajinu. Očito je puno važnije da se istodobno pomaže i odabranima da na zaradi uvozom preko Turske masno fudraju svoje račune.

Ovo je samo mala sličica u cjelokupnom mozaiku zapadnoga profiterskog licemjerja: zahvaljujući njemu u ruskim su borbenim dronovima i projektilima koji svakodnevno ubijaju Ukrajince masovno zastupljene zapadne elektroničke komponente.

Nabavljaju se jednakim sistemom: preko posredničkih trećih zemalja. Povrh Turske, Indija i Kina još masovnije kupuju ruske energente i aktivno financiraju Putinov ratni stroj. Bez aktivnog posredničkog kršenja duha zapadnih sankcija protiv ratnog moloha iz Kremlja njegove bi trupe svakako znatno ranije izgubile na zamahu.

image
Alexandre Zholobov/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. rujan 2024 16:26