StoryEditor
Svijetsve zbog korone

Veliki pad broja putovanja unutar Kine uoči proslave Kineske nove godine

Piše Hina
12. veljače 2021. - 19:39
AFP

Broj putnika unutar Kine znatno je pao zbog koronavirusa i ograničenja uoči Kineske nove godine u usporedbi s 2019., a riječ je o razdoblju kada Kinezi tradicionalno putuju kući i druže se s obitelji.  

Sedmodnevna proslava koja je počela u četvrtak najvažniji je kineski nacionalni praznik, a uobičajeno obilježava se velikim obiteljskim okupljanjima. 

Milijuni radnika svake godine putuju doma, ponekad i tisuću kilometara daleko od Pekinga i drugih većih gradova. 

Podaci kineskog ministarstva prometa, internetskog giganta Baidua i tvrtke za analizu putničkih podataka ForwardKeys pokazuju oštar pad broja Kineza koji su putovali ove godine. 

Kina ima oko 1,45 milijardi stanovnika, a ove godine će njih 48 milijuna više ostati u 36 velikih gradova u usporedbi s proteklim godinama.

Ministarstvo prometa bilježi pad putovanja od 70 posto u dva tjedna uoči Kineske nove godine, u usporedbi s istim periodom 2019. godine, dok još koronavirus nije pomeo svijet.  

Podaci Baidua, temeljeni na GPS podacima korisnika, pokazuju pad od 41 posto u odnosu na prije dvije godine, prenosi Reuters. 

Logističke tvrtke, dobavljači energije i mjesta za zabavu poput restorana i kinodvorana se zbog velikog broja onih koji su ostali u gradovima kojima rade pripremaju na velik broj posjetitelja. 

Kineske vlasti u siječnju su pozvale stanovnike da odustanu od planova putovanja nakon 19 novih lokacija izbijanja virusa zbog kojih su lokalne vlade uvele stroge karantene. 

Neka područja su nedavno ipak ublažila stroge mjere i omogućila rezervacije u zadnji čas, poput Sanye, popularnog turističkog odredišta na Južnom kineskom moru. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. travanj 2021 06:20