StoryEditorOCM
Svijetpakleni oganj

Vatrogasci se još bore s velikim požarom u Grčkoj, posebna opasnost su lebdeće čestice koje mogu prodrijeti u mozak

Piše vijesti sd
23. kolovoza 2023. - 17:34

Grčka se ovo ljeto bori s još jednim velikim požarom, poslije nedavnoga na Rodosu.

U mnogim dijelovima Atene miriše na paljevinu, a dim je prekrio čak i Akropolu, što ukazuje na veličinu požara koji se kreće obroncima planine Parnite, navodi Protothema.

image

Spašavaju se i ikone

Angelos Tzortzinis/Afp

S velikom vatrenom frontom u području Phillyja borila su se vatrogasci tijekom cijele noći kako bi se spriječilo da se vatra pomakne prema grebenu.

Koncentracije lebdećih čestica dosezale su 100 mikrograma, dok je dopuštena granica 20 mikrograma. Svjetska zdravstvena organizacija navodi da za posebno osjetljive skupine izloženost ne smije biti veća od 10 mikrograma, prenosi Republika.

image

Požar je prošao, otrovne čestice i dalje lete zrakom

Angelos Tzortzinis/Afp

Stanovnicima se savjetuje da ostanu kod kuće, s uključenim klima uređajima, a ranjivim skupinama posebno je zabranjeno trčanje. Najmanje opterećeno područje u Atici je Glyfada.

Čestice dosežu udaljenost od tisuću kilometara i imaju dug životni vijek, pogađajući cijelu zapadnu Grčku. Lebdeće čestice su vrlo sitne, što ih čini opasnima jer mogu prodrijeti u mozak. Maska je obavezno rješenje jer uklanja veliki broj čestica, ali ne pruža punu zaštitu.

image

Plinske boce odlaze daleko od dosega vatre

Angelos Tzortzinis/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 09:15