StoryEditorOCM
SvijetSPOJILI NESPOJIVO

Ukrajinska vojska predstavila Frankensteina. Hibrid ruskog i američkoj oružja obara neprijateljske dronove

Piše Vijesti SD
30. svibnja 2024. - 09:49

Ukrajinsko zračno zapovjedništvo ‘Istok‘ objavilo je na svojoj Facebook stranici prve fotografije sustava ‘‘FrankenSAM‘‘, moćnih hibrida koji su nastali kao spoj starih sovjetskih protuzračnih sustava i zapadnih raketa, a koje su Ukrajinci počeli koristiti u ratu protiv Rusije.

Naime, radi se o adaptacijama sovjetskih lansera raketa zemlja-zrak srednjeg dometa Buk koji su modificirani kako bi mogli ispaljivati radarske AIM-e američke proizvodnje. Za to su Ukrajinci iskoristili Sparrow i RIM-7 Sea Sparrow rakete, ako i rakete zrak-zrak AIM-9M Sidewinder.  

FrankenSAM je nastao zapravo iz očaja - ukrajinski protuzračni sustavi sovjetskog podrijetla ostajali su bez raketa, a novo oružje trebalo je još čekati. Već je ranije Poljska počela istraživati mogućnosti kod spajanja ova dva sustava, a Ukrajinci su svoj prvi uspjeh na tom polju potvrdili još u studenom 2023.

Ipak, dosad ih nismo imali prilike viđati, a posebice ne na terenu. Još je prije par mjeseci ovaj hibridni sustav oborio svoju prvu metu - ruski dron Shahed. FrankenSAM je navodno napao s gotovo pet kilometara udaljenosti, a od 20 dronova Shahed, Ukrajinci su oborili njih 19.

image
Screenshot/Facebook

Hibrid Buka trebao bi moći, radarski navođenim projektilima Sea Sparrow, uspješno nišaniti mete na udaljenosti do 16 kilometara. Hibrid koji ispaljuje Sidewindere možda ima nešto kraći domet, dok bi treći hibrid, onaj koji ispaljuje projektile Patriot, mogao imati najdulji domet, od otprilike 150 kilometara. Navodno su hibridi s kraćim dosegom testirani u Sjedinjenim Američkim Državama prošle jeseni, dok bi onaj s dugim dosegom još uvijek mogao biti u razvoju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. lipanj 2024 21:20