StoryEditorOCM
SvijetSMRT ŠEFA WAGNERA

U St. Peterburgu pokopan Prigožin, incident na ispraćaju njegovog zamjenika: ‘Ne snimaj!‘

Piše Vijesti SD/Hina
29. kolovoza 2023. - 17:35

Šef Wagnera Jevgenij Prigožin pokopan je na privatnom pogrebu na groblju u Sankt Peterburgu, objavio je njegov tim za medije.

"Oproštajna ceremonija" od šefa Wagnera, koji je prošlog tjedna poginuo u avionskoj nesreći, održala se iza zatvorenih vrata, objavili su njegovi glasnogovornici u utorak u izjavi na društvenim mrežama. Oni koji se žele oprostiti od vođe plaćenika trebali bi otići na groblje Porohovskoje u Sankt Peterburgu, njegovom rodnom gradu, stoji u priopćenju.

Ruski predsjednik Vladimir Putin ne planira prisustvovati pogrebu vođe Wagnerovih plaćenika Jevgenija Prigožina, priopćio je ranije danas Kremlj.

Do pada zrakoplova je došlo dva mjeseca nakon što su Prigožin i njegovi plaćenici pokrenuli pobunu protiv Putinovih najviših vojnih zapovjednika u kojoj su preuzeli kontrolu nad južnim gradom Rostovom i napredovali prema Moskvi prije nego što su se vratili kad su bili 200 km od prijestolnice.

"Prisutnost predsjednika nije predviđena", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov novinarima na pitanje hoće li Putin prisustvovati. Peskov je rekao da Kremlj nema nikakvih konkretnih informacija o pogrebu koji organizira obitelj.

image
Olga Maltseva/Afp

Istražitelji su u nedjelju rekli da su genetski testovi potvrdili da je Prigožin bio među 10 ljudi koji su poginuli u zrakoplovu.

Kremlj je odbacio kao "apsolutnu laž" sugestiju nekih zapadnih političara i komentatora da je Putin naredio da se Prigožin ubije iz osvete.

Za razliku od Prigožinovog privatnog pogreba, na pogrebu Valerija Čekalova, jednog od zamjenika Jevgenija Prigožina koji je prošlog tjedna poginuo sa svojim šefom u avionskoj nesreći, došli su deseci ljudi.

Reuters javlja da su se obitelji Velerija Čekalova, šefa Wagnerove logistike, pridružili deseci ljudi, od kojih je Reuters neke identificirao kao Wagnerove plaćenike, na groblju Severnoe u Sankt Peterburgu.

Ruski pravoslavni svećenik izmolio je molitve ispred Čekalovljevog lijesa dok su se obitelj, prijatelji i bivši kolege, neki držeći grozdove cvijeća, opraštali, pokazao je Reutersov video.

image
Olga Maltseva/Afp

Neki, uključujući žene i djecu sa sunčanim naočalama, prišli su poljubiti njegov lijes. Neidentificirani ožalošćeni na sprovodu naredili su snimatelju i fotografu Reutersa da prestanu snimati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 00:01