StoryEditorOCM
Svijetsud je odlučio

Hrvati u Zambiji su oslobođeni svih optužbi! ‘Ovo je veliko postignuće‘; Oglasila se i Vlada

Piše JL, Hina
1. lipnja 2023. - 13:34

13:15 Hrvatska vlada poslala je priopćenje u vezi Hrvata upravo oslobođenih svih optužbi za trgovanje djecom.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

‘Danas je Viši sud u Ndoli oslobodio osam hrvatskih državljana, koji su proveli šest mjeseci u Zambiji. Sutkinja je u svojoj odluci navela da nije dokazano da su naši državljani počinili kazneno djelo trgovine djecom, kao što nije dokazano niti da su dokumenti o posvojenju lažni.

Od trenutka njihovog pritvaranja pa do završetka sudskog postupka hrvatska država štitila je prava i interese svojih državljana. To smo činili pružajući im potrebnu konzularnu pomoć i štiteći njihovo pravo na pošteno i nepristrano suđenje i humano postupanje. Pri tome smo poštovali - prije svega hrvatski Ustav, relevantne međunarodne propise, ali isto tako i zambijsko pravosuđe.

Osim prava hrvatskih parova štitili smo i prava četvero djece, koja su prošla postupak posvojenja i stekla hrvatsko državljanstvo. Djeca se, zajedno s roditeljima, vraćaju u Hrvatsku te im je potrebno osigurati što lakšu i bržu integraciju u naše društvo‘, stoji u priopćenju Vlade RH.

12:50 Ministar socijalne skrbi Marin Piletić potvrdio je da se odmah po završetku ročišta čuo s hrvatskim diplomatskim predstavnikom te da djeca definitivno sa svojim posvojiteljima stižu u Hrvatsku. Oslobođeni hrvatski parovi još čekaju presudu, nakon čega odmah bukiraju let za sebe i djecu te se vraćaju u Europu.

12:12 Obitelji upravo oslobođenih Hrvata su presretne.

Kratko su poručili: ‘Naravno da smo presretni, ja to mozda čudno pokazujem posto plačem vec 15 minuta. Užasan je to bio stres i tuga i nepravda i muka zadnjih mjeseci, normalno je da se čovjek prvo dobro rasplače! Ali osmijeh je svakako tu!‘

11:59 - Čuli smo sretnu vijest da su naši državljani oslobođeni pred stranim sudom, tu vijest smo svi očekivali dugo, nadam se da je to konačna presuda i da će oni što prije, možda čak i danas doći sa svojom djecom u Hrvatsku - kazala je u četvrtak državna tajnica u Ministarstvu pravosuđa Vedrana Šimundža Nikolić koja u Saboru predstavlja prijedlog zakona o međunarodnom privatnom pravu prema kojemu će se ubuduće hrvatskim sudovima dostavljati strane sudske odluke o posvojenju djece.

11:50  Iz sudnice su napokon izašli i upravo oslobođeni hrvatski parovi. Nisu željeli davati izjave, ali bili su vidno sretni i s olakšanjem su napustili zgradu suda.



11:44 Nakon oslobađajuće presude, izjavu je dao odvjetnik optuženih Hrvata, Kelwin Silwimba.

‘Ovo je veliko postignuće, kako za nas, tako i za čitavo pravosuđe Zambije koje je pokazalo da funkcionira‘, kazao je.

Po izlasku iz sudnice, izjavu je dala i imigracijska službenica, Gloria Sakulenga, koja je sada također oslobođena svih optužbi.

‘Jako sam sretna. Bog je bio na mojoj strani i ovo je ishod. Pravda je prevladala. Pravda uvijek mora prevladati. nakon ovoga osjećam se jačom osobom. Nisam imala nikakve zle namjere i to je sada dokazano‘, kazala je Sakulenga.

11:11 Hrvati su oslobođeni optužbi!

Sutkinja je ustanovila da su svi dokumenti ispravni te da su djeca posvojena prema svim pravilima.

Sud je utvrdio da država nije uspjela dokazati svoje teze o pokušaju krijumčarenja djece, pa nalog za puštanje na slobodu počinje vrijediti odmah.



---------------------------------------------

Sud u Zambiji trebao bi danas odlučiti hoće li se prekinuti ili nastaviti suđenje Hrvatima optuženima za trgovinu ljudima, javlja HRT.

U ponedjeljak je ispitan posljednji svjedok optužbe na suđenju protiv osmero Hrvata na sudu u Ndoli.

Radi se o službeniku koji je 7. prosinca 2022. uhitio osmero hrvatskih državljana.

Četiri para iz Hrvatske optužena su za trgovinu ljudima, nakon što su pokušali napustiti Zambiju s posvojenom djecom iz Demokratske Republike Kongo.

Postojala je sumnja u autentičnost dokumenata.

Djeca su im oduzeta.

Prema informacijama dobivenim od zambijskih vlasti, djecu su preuzele službe socijalne skrbi, rekli su iz Ministarstva europskih i vanjskih poslova.

Hrvatski sudovi potvrdili su parovima odluke o posvojenju, a MUP izdao hrvatske dokumente za djecu. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 05:17