StoryEditor
Svijetokrutna tradicija

Stravična praksa trudnica u hrvatskom susjedstvu, rade krvne testove u ranoj trudnoći pa pobace ako nose kćer; 'Jedna žena je imala više od 30 prekida trudnoće'

Piše A. B. K.
13. rujna 2019. - 11:17
klub_trudnica4-190216

 "Nek je živo, zdravo i - nek je muško!", rečenica je to koju su u Crnoj Gori čule tisuće žena koje su zbog pritiska okoline i duboko ukorijenjene okrutne tradicije bile prisiljene pobaciti svoje kćeri. U njihovu društvu, naime, još uvijek je nepoželjno imati kćeri, a ne imati sina, pa ih se velik broj zbog pritiska okoline odlučuje na pobačaje.

Iako je zakonski zabranjeno znati spol nerođenog djeteta prije 12. tjedna trudnoće, u Crnoj Gori se, u laboratorijima, krvnim testovima može utvrditi spol djeteta unutar prva dva mjeseca trudnoće.

U RTL-ovoj emisiji Potraga navodi se kako je to rezultiralo rađanjem tisuća dječaka više u odnosu na djevojčice u proteklih 20 godina. Stručnjaci upozoravaju kako to ima nesagledive posljedice na crnogorsko društvo.

- Znali smo za žene koje su imale višestruke trudnoće, ali znamo i jedan primjer žene koja je imala više od 30 prekida trudnoće – kazala je Maja Raičević iz Centra za ženska prava Crne Gore za emisiju RTL-a.

Rijetke su žene koje o tome žele javno govoriti.

Među ženama koje se suočavaju s takvim problemima i koje su u laboratoriju provjerile koji spol djeteta nose je i Milica koja je prije nekoliko godina dala izjavu za Balkansku istraživačku mrežu, a sad se pod pritiskom okoline nije usudila ponovno stati pred kamere.

- Otvoreno sam otišla k njemu i rekla mu da bih htjela roditi treće dijete, odnosno sina. On mi se nasmijao i rekao: „Dobro, čestitam ti na hrabrosti.“ Iz tog razloga sam radila biopsiju i provjeru. Poslije cijelog tog truda sam ostala u drugom stanju. U Beogradu sam radila tu biopsiju i imala sam sreću da to samo jedanput radim - rekla je tada Crnogorka Milica.

Podaci govore da se u Crnoj Gori godišnje rodi oko 350 dječaka više nego djevojčica. To dovodi do poremećaja spolne strukture novorođenčadi, u čemu je Crna Gora zajedno s Albanijom, Azerbajdžanom i Armenijom na europskom vrhu.

Prije nekoliko godina je Vijeće Europe posumnjalo na zloupotrebu metoda ranog utvrđivanja spola te su zbog toga upozorili Crnu Goru.

“Ono što je još poraznije jest da, iako se u ministarstvu koje je svjesno problema i aktivno se bavi tom problematikom, prošlih godina nije otkriveno nijedno kazneno djelo. Problem traje već desetljećima i, kako sam saznala tijekom istraživanja, do prije dvije godine Crnoj Gori nedostajalo je više od 3000 ženske djece – kazala je za "Potragu" Svetlana Slavujević, novinarka TV Crne Gore.

Njezina je priča prije dvije godine pokrenula veliku kampanju pod nazivom Neželjena, ali do danas se nije mnogo toga promijenilo. Slavujević ističe kako je u pripremi zakon koji će omogućiti inspekciji ulazak u prostore koji nisu registrirani kao medicinski objekti, što dosad nije bilo moguće. To se prije svega odnosi na desetke laboratorija i privatnih poliklinika.

Vlasnik jednog laboratorija otvoreno je progovorio o temi.

“Nikada se nitko nije izjasnio da želi saznati spol. Ali sami vidite da kada trudnica na testu pročita da nosi muško dijete njoj se pojavi osmijeh. Ona obično dolazi sa suprugom i u laboratoriju ništa ne komentiraju, ali kada izađu iz laboratorija onda padaju poljupci. Vi stoga sami protumačite da je veoma bitno bilo znati spol djeteta – izjavio je vlasnik laboratorija.

Na tržištu Crne Gore nekoliko je vrsta testova kojima se može otkriti spol djeteta već nakon nekoliko tjedana trudnoće. Oni koštaju oko 600 eura, dok je prosječna plaća u Crnoj Gori oko 500 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

23. siječanj 2021 13:19