StoryEditorOCM
SvijetGastro-diplomacija

Što to japanski veleposlanik svaki dan sprema za marendu, bento? Ostat ćete zadivljeni sastojcima i načinom pripreme

Piše Jadran Kapor
14. studenog 2024. - 10:27
Japanski veleposlanik u RH Iso Masato i novinar SD Jadran Kapor; za ovaj susret japanski diplomat pripremio je bento, tradicionalnu japansku marendu  Tomislav Krišto /Cropix

Tko radi, taj i ogladni; nekome su dovoljni burek i jogurt, drugome su tripice i dva deca vina malo. Tu se naše društvo dijeli na one koji žive da bi radili i one koji rade da bi živjeli. Tu nastaje ona bitna razlika između gableca i marende.

Kad se malo razmisli, logično je da su Japanci izmislili marendu, još u 12. stoljeću u vrijeme prvog (Kamakura) šogunata; u feudalno doba kad su shvatili da se kuhana riža može nositi na posao.

Razlika između gableca i marende, kao što znamo, u tome je što gablec traje po‘ ure, a marenda koliko treba. Ali kako objasniti razliku između marende i japanskog bentoa? Našli smo nekoga tko zna.

Japanski veleposlanik Iso Masato svakog dana sam sprema svoj bento, tradicionalnu japansku marendu spremljenu u dvije posudice od cedra, spakirane u...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. studeni 2024 10:28