StoryEditorOCM
Svijetsurova realnost

Stiže promjena neviđena 500 godina: Orban je desničar i autokrat, ali u pravu je da globalna moć seli sa Zapada na Istok

Piše DAMIR PILIĆ
30. srpnja 2024. - 12:57

Svašta je Viktor Orban ovog vikenda nadrobio u Rumunjskoj, ali najgore od svega je to što je mahom u pravu. Da, on je desničarski autokrat i granični rasist koji u ime kršćanstva migrante druge vjere i druge rase dočekuje bodljikavom žicom, no istina ne dolazi uvijek u ugodnom obličju, osobito kad ni sama nije ugodna.

Mađarski premijer u subotu je govorio na Ljetnom sveučilištu Tusvanyos u Beile Tusnadu, gradu u centralnoj Rumunjskoj u kojem Mađari čine većinu stanovništva. U analizi tog govora počet ćemo s onom Orbanovom porukom koja je najviše odjeknula u europskim medijima, a to je njegovo predviđanje o pomaku globalne moći sa Zapada prema Istoku, odnosno prema Aziji i Rusiji.

image
/Shutterstock

„Dolazi promjena kakva nije viđena 500 godina. Ono s čime se suočavamo zapravo je promjena svjetskog poretka. U idućim dugim desetljećima, možda i stoljećima, Azija će biti dominantno središte svijeta”, rekao je Orban, navodeći Kinu, Indiju, Pakistan i Indoneziju kao buduće centre globalne moći.

„A mi Zapadnjaci smo također gurnuli Ruse u ovaj blok”, dodao je mađarski premijer. Ovu potonju Orbanovu rečenicu valjda ne treba posebno dokazivati. Nakon što je zbog agresije na Ukrajinu Zapad uveo Rusiji masivne, u povijesti neviđene sankcije, Rusija nije ni imala izbora nego okrenuti se Istoku i ojačati bliske veze s azijskim silama.

Time se ostvarila najgora noćna mora američkih geostratega iz 20. stoljeća – prije svih diplomatskog maga Henryja Kissingera – koji su upozoravali Washington da nikad ne smije voditi politiku koja bi Moskvu gurnula u savez s Pekingom, jer bi takav savez mogao ugroziti globalnu dominaciju SAD-a i Zapada. A to se upravo događa.

Kako reče Orban, „dolazi promjena kakva nije viđena 500 godina”. Potpisani novinar tu je promjenu vidio uživo prije deset godina.

Nije New York, nego Šangaj

Kad kažem „uživo”, želim reći da sam tog mamurnog novogodišnjeg jutra, 1. siječnja 2014., zaista bio u Aziji...

Cijelu priču pročitajte u nastavku: 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. rujan 2024 08:34