StoryEditorOCM
Svijetpromjena politike

Šokantne snimke sukoba policije i studenata na propalestinskim prosvjedima u SAD: nasilje, uhićenja, na meti i novinari

Piše Vijesti sd
25. travnja 2024. - 10:42

Desetine demonstranata uhićene su u srijedu dok su sudjelovali u propalestinskim demonstracijama širom američkih sveučilišnih kampusa.

Najmanje 34 demonstranta, uključujući novinara s lokalne novinske postaje, uhićeno je tijekom demonstracija na Sveučilištu Teksas u Austinu, a još najmanje 50 privela je policija na sveučilištu Južna Kalifornija.

Uhićenja su uslijedila usred vala demonstracija u kampusima širom SAD-a, koji su započeli prošle tjedna nakon što su studenti newyorškog sveučilišta Columbia postavili kampove pozivajući sveučilište da se odvoji od proizvođača oružja, koji su povezani s Izraelom. Demonstracije su dovele do masovnih suspenzija i uhićenja stotina studenata u New Yorku i drugim gradovima, piše Klix.ba.

U Kaliforniji su se demonstracije proširile na Sveučilištu UC Berkeley i USC. Dalje prema sjeveru, na Kalifornijskom državnom politehničkom sveučilištu Humboldt, demonstranti su se zabarikadirali u sveučilišnoj zgradi koristeći namještaj, šatore i lance, što je dovelo do zatvaranja kampusa.

Prosvjedi i na Harvardu i na Berkeleyju

Studenti na Sveučilištu Harvard postavili su kamp u Harvard Yardu u srijedu ujutro kako bi protestirali protiv suspenzije sveučilišnog odbora za palestinsku solidarnost i zahtijevali odvajanje sveučilišta od Izraela zbog njegova rata u Gazi. A u Teksasu je antiratni protest na Sveučilištu Texas u Austinu rezultirao s najmanje 34 uhićenja, uključujući fotoreportera, nakon što su državni policajci upali u kampus.

Tisuće studenata je ovoga tjedna izašlo na marševe ili postavilo kampove na sveučilištima od Massachusettsa do Kalifornije, zahtijevajući od svojih škola da prekinu financijske veze s Izraelom i odustanu od kompanija koje su omogućile njegov višemjesečni sukob.

Na Sveučilištu Berkeley protestni kamp ušao je u treći dan. Redovi šatora dodani su skupini postavljenoj na stepenicama sveučilišne dvorane Sproul u centru kampusa. Počevši sa samo desetak, više studenata priključilo se "Kampu slobodne Palestine" tijekom posljednja tri dana.

UC Berkeley drži 427 milijuna dolara ulaganja u portfelj BlackRocka, a školski dužnosnici komentirali su da promjena njihove investicijske strategije nije na stolu. Policija ili zaštitari su nazočni minimalno, ali studenti kažu da se pripremaju da se to promijeni. Skupina je odlučna ostati čak i ako ih sveučilište pokuša nasilno ukloniti.

Sukob zbog demontaže šatora

Demonstranti također pozivaju na akademski bojkot, čime bi se prekinula suradnja s izraelskim sveučilištima i uspostava novog programa palestinskih studija.

Policija koja je reagirala na proteste u USC-u ušla je u natezanje s demonstrantima oko šatora. Od 19 sati po lokalnom vremenu više od desetak ljudi uhićeno je u kampusu, prema reporteru Los Angeles Timesa s lica mjesta.

Fotoreporter koji je pratio proteste za Fox 7 Austin uhićen je nakon što je uhvaćen u naguravanju između policajaca i učenika, potvrdila je postaja. Dugogodišnji teksaški novinar oboren je u neredu i moglo se vidjeti kako krvari prije nego što mu je policija pomogla do hitne medicinske pomoći koja mu je previla glavu.

Fakultet na UT Austin će štrajkati zbog onoga što su nazvali "militariziranim odgovorom" na "miroljubivu, planiranu akciju", navodeći na X-u da odbijaju držati nastavu počevši od četvrtka, piše Klix.ba.

image

Konjička policija i studenti na Sveučilištu u Austinu, Teksas

Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 18:15