StoryEditor
Svijet‘svi se plaše‘

Ruski milijarder odbija podržati predsjednika: ‘Ovaj je rat rezultat Putinova ludila, a ja ne namjeravam živjeti u skloništu kao on!‘

Piše PSD
11. kolovoza 2022. - 20:41

Kada je Boris Mints, jedan od bogatih ruskih biznismena, koji je govorio protiv ruske invazije na Ukrajinu i predsjednika Vladimira Putina, upitan zašto većina njegovih bogatih prijatelja radije šuti o ratu, odgovorio: "Svi se plaše".

Usprkos tome što se Kremlj obračunao s otvorenim Putinovim kritičarima te proizvodi kontrolirane medijske sadržaje na ruskim kanalima vijesti, 64-godišnji investitor Mints, koji odbija titulu ruskog oligarha, nedavno je govorio protiv Putina i rata u Ukrajini u intervjuu za BBC, kako prenosi Danas.rs. Mints se obogatio kao šef investicijske firme 'O1 Group', koju je osnovao 2003. i potom prodao 2018. godine. 

- Nemam namjeru živjeti u skloništu, kao što to čini gospodin Putin - objasnio je svoje razloge.

Istovremeno je napomenuo da "svaka osoba" koja otvoreno kritizira Putina u Rusiji "ima razloga strahovati za osobnu sigurnost", ali i da već iz prve ruke zna kako se Putin ponaša prema vlasnicima poduzeća kada ona ignoriraju režimska pravila.

Mints je prvi put javno progovorio protiv Putinove politike 2014. godine, nakon što je Krim pripojen Rusiji. Tada je njegova investicijska kompanija došla u sukob s Centralnom bankom Rusije, kada je protiv tvrtke pokrenuto više sudskih postupaka s ciljem da joj se nanese šteta u poslovanju.

- Kad se počnu događati ovakve stvari, to je jasan signal da se odmah napusti zemlja. Zato što se svaki biznismen u Rusiji smatra prijetnjom za Putina, jer bi potencijalno mogao postati financijer opozicije ili protesta - rekao je on.

Inače, Mints se 2017. godine našao na Forbesovoj listi svjetskih milijardera, s ukupnim bogatstvom od 1,3 milijarde dolara. Osim toga, njegovo ime se pojavilo i na takozvanoj "Putinovoj listi". Na njoj se nalazi 210 imena, od kojih se njih 114 navodi kao članovi vlade ili povezani sa njom, ili ključni gospodarstvenici Rusije.

Poslije ruskog napada na Krim, kada je Mints prvi put ustao protiv Putina i započeo bitke protiv države, ubijen je Boris Njemcov, žestoki Putinov protivnik i kritičar. Iako se njegovo ubojstvo tretira kao političko, Putin nikad nije priznao umiješanost.

S druge strane, nisu svi tako hrabri. Dva najistaknutija ruska oligarha, Mihail Fridman i Oleg Deripaska, prestali su izravno kritizirati predsjednika, nakon ritualnog pozivanja na mir u Ukrajini.

Mints ne bježi od toga da bude oštriji. On naziva rusku invaziju "najtragičnijim događajem u novijoj povijesti, ne samo u Ukrajini i Rusiji, već i globalno", i uspoređuje je s invazijom Adolfa Hitlera na Poljsku 1939. godine.

-Ovaj rat je rezultat ludila i gladi za moći jedne osobe, Vladimira Putina, koju podržava njegov uži krug - kaže on.

Istovremeno, Mints odbacuje titulu oligarha. On kaže da Rusija nije samo "naftno polje s rudnikom aluminija" i nisu svi tamošnji poduzetnici bliski Putinu. To je zemlja, dodaje, sa 140 milijuna ljudi koji žive i imaju svoje potrebe kao i bilo gdje drugdje u svijetu.

- Nije svaki ruski biznismen pro-Putin, a nije ni svaki bogati ruski oligarh. U Rusiji, ovaj termin označava poslovnog lidera koji je povezan s Putinom i koji je najviše bogatstva, odnosno profita, stekao od suradnje s državom - kaže on.

Sada živi u Ujedinjenom Kraljevstvu i strastveni je kolekcionar umjetničkih djela. Kako je rekao za BBC, osjeća se ugodno i misli da je tamo siguran, kao i njegova obitelj. Ne namjerava se vratiti u Rusiju, prenosi Danas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. rujan 2022 02:29