StoryEditorOCM
Svijetzaredali napadi

Rusija evakuira djecu s područja uz granicu s Ukrajinom: ‘Situacija je doista alarmantna. Poduzimamo mjere‘

Piše Hina
1. lipnja 2023. - 06:25

Rusija je u srijedu počela evakuirati djecu iz mjesta blizu granice s Ukrajinom koja su zadnjih dana pod jakom topničkom vatrom, pošto je Kremlj ocijenio da je situacija "alarmantna".

Napadi su zaredali na ruskom tlu zadnjih tjedana, a vrhunac je bio u utorak kada je dronovima napadnuta Moskva, nakon prošlotjednog upada ukrajinskih snaga u Bjelgorodsku oblast, uz ukrajinsku granicu.

Ruske snage, koje od veljače 2022. vode ofenzivu na Ukrajinu, izvele su pak ovog tjedna nekoliko kampanja masovnih udara na glavni grad Kijev raketama i bespilotnim letjelicama s eksplozivom.

U srijedu je guverner Bjelgoroda objavio početak evakuacije djece iz dvaju naselja u okolici pod jakom topničkom i minobacačkom paljbom.

"Danas će prva skupina tristotinjak djece biti otpravljena u Voronjež", oko 250 km sjeveroistočno od Bjelgoroda, dalje od ukrajinske granice, rekao je Vjačeslav Gladkov.

Više od 1.000 djece evakuirat će se u druge oblasti idućih dana, dodao je.

Odluka je donesena zbog "pogoršanja" situacije u toj oblasti na koju je samo u utorak palo oko 260 topničkih i minobacačkih granata, rekao je Gladkov.

"Doista smo zabrinuti zbog ovakve situacije. Bombardiranje civilnih meta se nastavlja" u Bjelgorodu, rekao je u srijedu glasnogovornik Kremlja Dmtirij Peskov.

"Nismo čuli nijednu riječ osude sa Zapada", rekao je. "Situacija je doista alarmantna. Poduzimamo mjere", dodao je kratko, ne obrazlažući.
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 09:39