StoryEditorOCM
Svijetnasumične provjere

Putujete na Euro? Budite spremni na već zaboravljene granične kontrole; ‘Sigurnosna situacija je napeta‘...

Piše Deutsche welle
7. lipnja 2024. - 20:15

Od danas su zbog Europskog prvenstva u nogometu moguće kontrole na njemačkim granicama. Savezna policija će, ovisno o situaciji, nasumice provjeravati putnike koji ulaze u zemlju, priopćilo je Savezno ministarstvo unutarnjih poslova. Tako bi se pravovremeno trebali uočiti i spriječiti ulasci nasilnih navijača. Svi putnici se mole da sa sobom nose važeće putne isprave, prenosi Deutsche Welle.

Kontrole će se obavljati i na granicama s Danskom, Francuskom i zemljama Beneluksa. Putnici iz Šengenskog prostora mogu biti kontrolirani i u zračnom prostoru, kao i u njemačkim lukama.

Njemačka savezna ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser (SPD) naredila je ovaj korak.

"Naš fokus obuhvaća prijetnje od islamističkog terorizma, preko huligana, pa sve do kibernetičkih napada," naglasila je.

Ona je nedavno izjavila da je sigurnosna situacija "napeta", ali da nema konkretnih indicija o planiranim napadima.

Unatoč radovanju zbog Europskog prvenstva u nogometu u našoj zemlji sigurnost ima najveći prioritet, istakla je njemačka ministrica. Smotra najboljih europskih reprezentacija počinje 14. lipnja utakmicom između Njemačke i Škotske u Münchenu. Privremene kontrole na svim njemačkim unutarnjim šengenskim granicama najavljene su na razini Europske unije do 19. srpnja - dakle nekoliko dana nakon finalnog susreta koji će biti odigran 14. srpnja na Olimpijskom stadionu u Berlinu, piše Deutsche Welle.

Postojeće kontrole na granicama s Poljskom, Češkom i Švicarskom nedavno su produžene za pola godine i trajat će do sredine prosinca. Ministrica Faeser ih je prvi put naredila u listopadu 2023. godine i od tada ih je više puta produžila.

Cilj je borba protiv kriminala povezanog s krijumčarenjem i ograničavanje neregularne migracije. Granične kontrole na njemačko-austrijskoj kopnenoj granici na snazi su još od jeseni 2015. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. lipanj 2024 11:33