StoryEditorOCM
SvijetKURSKA OBLAST

Putin imenovao svog prijatelja iz KGB-ovskih dana za šefa operacije protiv ukrajinskog proboja u Rusiju

Piše Vijesti SD
11. kolovoza 2024. - 10:25

Kremlj je odlučio proglasiti režim protuterorističke operacije (CTO) umjesto izvanrednog stanja kako bi umanjio razmjere upada u Kursku oblast i izbjegao izazivanje panike ili reakcije unutar zemlje, objavio je Institut za proučavanje rata (ISW). Ruske vlasti također pokazuju nevoljkost da poduzmu radikalnije mjere kao odgovor na situaciju, prenosi Klix.

Prema ruskom opozicijskom mediju Verstka, izvor unutar Odbora za obranu ruskog Vijeća Federacije otkrio je da je administracija ruskog predsjednika savjetovala zastupnicima i senatorima da izbjegavaju komentirati situaciju u Kurskoj oblasti "do daljnjeg". Dobili su upute da razgovori budu kratki i da se strogo pridržavaju službenih izjava.

Ruski vojni blogeri istakli su da bi Kremlj trebao službeno objaviti rat Ukrajini i kritizirali su odluku o nametanju CTO režima umjesto proglašenja izvanrednog stanja. Proglašenje izvanrednog stanja omogućilo bi ruskim vlastima provedbu strožih mjera, poput zabrane skupova i demonstracija, uvođenja policijskog sata i organiziranja proizvodnje ratnih proizvoda za vojsku.

image

Grafički prikaz stanja na novom frontu 

Murat Usubali/Anadolu Via Afp
image

Kurska regija nakon ukrajinskog napada

-/Afp

Međutim, ruski predsjednik Vladimir Putin izbjegao je službeno proglasiti ratno stanje, pokazujući nevoljkost da rusko društvo u potpunosti postavi u vojni režim. Također se suzdržao od proglašenja opće mobilizacije kako bi izbjegao potencijalno unutrašnje nezadovoljstvo koje bi moglo destabilizirati njegovu vlast, piše ISW.

Putin je imenovao Aleksandra Bortnikova, šefa ruske Federalne sigurnosne službe (FSB) i predsjednika Nacionalnog antiterorističkog odbora, da vodi protuterorističku operaciju zbog Bortnikovljevog iskustva u učinkovitom upravljanju krizama koje su prijetile unutrašnjoj stabilnosti Rusije i režimu u Kremlju. Radi se o njegovom starom poznaniku iz vremena kada su obojica radili u sovjetskom KGB-u.

image

Aleksandar Bortnikov 

Sefa Karacan/Anadolu Via Afp

Analitičari ISW-a vjeruju da bi složeni sistem zapovijedanja i kontrole CTO-a pod vodstvom FSB-a pod Bortnikovljevim vodstvom mogao smanjiti učinkovitost ruskog odgovora na ukrajinsku operaciju. Također su naglasili da se ruske snage adekvatnije brane u Kurskoj oblasti nakon dolaska dodatnih regruta i iskusnijeg osoblja iz ratne zone u Ukrajini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. rujan 2024 03:38