StoryEditorOCM
Svijetrazlaz na desnici

Pukla ljubav. Šokantan preokret na europskoj političkoj sceni, Le Pen izričito poručila: ‘Gotovo je, razilazimo se!‘

Piše HINA
22. svibnja 2024. - 13:28

Šefica francuske krajnje desnice Marine Le Pen u srijedu je rekla da njena stranka želi "razlaz" s njemačkom krajnje desnom Alternativom za Njemačku (AfD), što upućuje na to da je njemačka stranka postala suviše štetna saveznica uoči izbora za Europski parlament u lipnju.

Le Pen je u radijskom intervjuu optužila AfD da je bez kormilara te da je pod utjecajem svojih radikalnih elemenata.

"Bilo je hitno potrebno uspostaviti sanitarni kordon. AfD ide od provokacije do provokacije", rekla je Le Pen za radio Europe 1.

"Više nije vrijeme da se distanciramo, vrijeme je da se raziđemo s ovim pokretom", rekla je le Pen.

Do razlaza je došlo nakon što se AfD, koji je postao druga najpopularnija stranka u Njemačkoj uoči lokalnih i europskih izbora ove godine, našao pod intenzivnim nadzorom zbog svojih politika i ponašanja viših članova. Razilaženje s Le Penovim Nacionalnim okupljanjem (RN) moglo bi dovesti u pitanje pokušaj krajnje desnice da ostvari dobar izborni rezultat na europskim izborima te dodatno pritisnuti AfD nakon što mu je prošlog tjedna počela padati popularnost u predizbornim anketama.

image
Oscar Del Pozo/Afp

Le Pen je svoje komentare iznijela dan nakon što je RN, koji vodi u anketama za europske izbore u Francuskoj, objavio da više neće sjediti zajedno s AfD-om u Europskom parlamentu. U intervjuu objavljenom krajem prošlog tjedna, vodeći kandidat AfD-a na europskim izborima Maximilian Krah kazao je za talijanski list La Repubblica da "nisu svi SS-ovci bili kriminalci".

SS ili "Schutzstaffel" bila je glavna paravojna organizacija Nacističke stranke Adolfa Hitlera koja je, pored svojih mnogih uloga, bila ključna u holokaustu, ubojstvu šest milijuna židova i drugih skupina koje su nacisti progonili.

AfD nije odmah odgovorio na zahtjev za komentarom, no njemačka televizija ZDF u srijedu ujutro je objavila da je Krah napustio vodstvo stranke. AfD se također suočio s masovnim uličnim prosvjedima nakon što su njegovi viši članovi prisustvovali sastanku na kojem se raspravljalo o deportaciji građana stranog porijekla te zbog optužbi da pruža utočište kineskim i ruskim agentima.

Njemački sud je prošlog tjedna objavio da sigurnosne službe mogu nastaviti nadzirati AfD kao potencijalnu ekstremističku stranku. Krajnje desne stranke u Europskom parlamentu su trenutno podijeljene na Europske konzervativce i reformiste (ECR), čiji je de facto vođa talijanska premijera Giorgia Meloni, i na skupinu Identitet i demokracija (ID), koju predvodi francuski RN.

image
Oscar Del Pozo/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. lipanj 2024 21:27