StoryEditorOCM
Svijetna rubu demokracije

Prvi su u korupciji i kontroli medija, a menadžere tjeraju da firme prepuste oligarsima... Smiju li voditi EU?

Piše vijesti sd
21. svibnja 2023. - 12:49

Europska unija kao savez velikoga broja država članica ima zahtjevan posao vođenja zajedničke politike i usklađivanja međusobnih interesa.

Ipak među najrazličitijim zemljama članicama čini se da su najveći problemi s Mađarskom. Vlada premijera Viktora Orbana ustrajava na rješenjima iz područja prava i ekonomije koji se kose s postulatima na kojima počiva Europska unija, a ponekad napuštaju i temeljne postavke demokracije.

Zbog kulminacije takvih konflikata Europska unija na kraju je Mađarskoj obustavila isplatu sredstava, znajući da Orbanovu vlast to najviše boli. Taj sukob i nesporazumi još uvijek traju.

To se pokazalo i pri dolasku europskih parlamentaraca, članova Odbora za kontrolu proračuna EU, u ponedjeljak 15. svibnja. Oni su se našli u Budimpešti pred predstavništvom Europske unije da preispitaju gdje se u Mađarskoj troše sredstva Europske unije mimo deklarirane namjene.

image

Mađarska prednjači u korupciji unutar EU-a

Shutterstock

Međutim, nisu naišli na srdačan prijem. Podmladak vladajuće stranke Fides dočekao ih je s kuferom punim lažnog novca, na kojem je zastava Europske unije i s fotografijom grčke zastupnice Europskog parlamenta Eve Kaili koja je umiješana u korupciju. Dora Hidaš, glasnogovornica mladeži Fidesa poručuje: "U Mađarskoj nema korupcije. U Mađarskoj postoji najstroža antikorupcijska institucija u cijeloj Europi".

Međutim, europski parlamentarci su došli upravo zbog raširene korupcije u Mađarskoj. Zemlja je na začelju ljestvice kada je riječ o suzbijanju korupcije. Daniel Freund, europski zastupnik Zelenih, kaže: "Svaki put kada čovjek dođe u Mađarsku, čuje neku još goru priču. Neshvatljivo je čega sve ima usred Europske unije", piše Deutsche Welle.

Ponude menadžerima koje se ne mogu odbiti

Najgore slučajeve zastupnicima iznose predstavnici europskih tvrtki. Menadžeri njemačkih, austrijskih i francuskih predstavništava iza zatvorenih vrata pričaju o pritisku kojem su izloženi kako bi prodali dio vlasništva u firmi oligarsima koji su bliski vladi. Sastanak je osjetljiva stvar jer se menadžeri boje da će biti izloženi represiji. Nema fotografiranja i snimanja, nema izjava poslije sastanka.

Ali zastupnici su o tome progovorili. Političarka njemačke Kršćansko-socijalne unije (CSU) Monika Holmeier predsjednica je Odbora. Nju sve to podsjeća na vrijeme komunističke vladavine. Daje primjer koji su ispričali menadžeri, naoružani pripadnici tajne službe donesu ponudu za preuzimanje firme. Očito je to uobičajena praksa: "Redovno se pojavi netko tko postavi pitanje bi li mogao jeftino preuzeti tvrtku. Ako firma odgovori da namjerava ostati u zemlji ili čak proširiti poslovanje, slijedi daljnje maltretiranje. To ide toliko daleko da čak posjećuju obitelji predstavnika firmi kod kuće".

Uz sve to idu inspekcije i odredbe institucija. Često se ne daju dozvole za sudjelovanje u programima subvencija Europske unije. Cilj je da se tvrtke iscrpe i tako pripreme za prodaju. Holmeier dodaje: "Ako još uvijek pružaju otpor, slijede nove mjere. Ako se donese sudska presuda, već sljedećeg dana donese se novi zakon ili novi ukaz koji firmu tjera u gubitke. Ovdje su poslovale tvrtke koje su dogurale do godišnjih gubitaka u visini od 70 ili 80 milijuna eura".

image

Charles Michel i drugi europski dužnosnici uzalud pokušavaju vratiti Viktora Orbana na demokratski put

Ludovic Marin/AFP

Zastupnici Europskog parlamenta govore o smišljenoj strategiji koja je počela sa stavljanjem medija pod državnu kontrolu, uslijedile su banke, a sada se to pokušava sa građevinskim firmama, trgovačkim lancima, poljoprivrednim kombinatima i telekomunikacijskim tvrtkama. Do sada ne diraju samo velike koncerne. Kako bi njemački proizvođači kao što su Mercedes, Audi ili BMW investirali, ograničavaju se čak i prava radnika. Holmeier je ipak uvjerena da uskoro "ni jedno poduzeće više neće biti sigurno da neće u budućnosti pretrpjeti štetu. Posežu za firmama sektor po sektor".

Prvaci korupcije i nacionalizacije

Strategija mađarske vlade jest nacionalizacija. Cilj je da se važni ekonomski sektori stave pod kontrolu države i oligarha. A rado se pritom uzima europski novac. One idu i u Felchut, rodno selo premijera Viktora Orbana, gdje se čak gradi ekstravagantni nogometni stadion. Orbanova vikendica je odmah do njega.

image

Viktor Orban iza rešetaka

Vincenzo Pinto/AFP

Mađarska u međuvremenu važi kao zemlja sa najraširenijom korupcijom u Europskoj uniji. Zato Europska komisija blokira 40 milijardi eura namijenjenih Mađarskoj. "Samo je pitanje vremena, koliko dugo će Orbanova vlada moći opstati", kaže Mikloš Ligeti iz mađarskog ogranka nevladine organizacije Transparency International. On se nada da će EU i dalje blokirati taj novac.

Njegova organizacija surađuje s novom antikorupcijskom institucijom, koja je osnovana zbog pritiska EU. Ligeti je skeptičan jer pretpostavlja da Orban samo želi dobiti na vremenu i da priželjkuje promjenu političkih okolnosti poslije izbora za Europski parlament 2024. Mikloš Ligeti se ipak nada da će na kraju pobijediti ljudi u Mađarskoj.

Posjetitelji iz Bruxellesa odlučni su ne dopustiti da Orban i njegovi oligarsi pobijede. Kažu da su već ograničeni slobodna tržišna utakmica, neometan pristup mađarskom tržištu, pravosuđe i medijske slobode. Zahtijevaju da Europska komisija i dalje blokira sva sredstva Europske unije namijenjena Mađarskoj.

Prema mišljenju Monike Holmeier, Komisija bi morala i dalje zaustavljati sva plaćanja iz Fonda za obnovu, ali i iz drugih fondova. Ona smatra da se mora ustanoviti krše li se pravila o davanju poslova i da se mora pokrenuti postupak protiv Mađarske zbog povrede ugovora. I njen kolega Daniel Freund traži povećanje pritiska na Mađarsku, zahtijeva čak ukidanje prava glasa Mađarske u europskim institucijama. On smatra da je apsurdno da će Orban po principu rotacije od srpnja 2024. preuzeti predsjedanje Europskom unijom: "Smatram da zemlja koja više nije demokracija ne može voditi Europsku uniju", piše Deutsche Welle.

Zaista riječ je o zabrinjavajućim, pa i opasnim, poslovnim, političkim i antidemokratskim tendencijama u Mađarskoj Viktora Orbana. Treba se stoga i upitati može li takav političar i država koju vodi predvoditi Europsku uniju, makar i simbolički.

image

Prosvjed ispred Parlamenta u Budimpešti 28. rujna 2022. protiv pooštrenog pravila o pobačaju

Attila Kisbenedek/AFP
image

Prosvjed ispred parlamenta u Budimpešti 14. lipnja 2021. protiv nacrta zakona mađarske vlade kojim se želi zabraniti ‘promicanje‘ homoseksualizma i promjene spola

Gergely Besenyei/AFP
image

Prosvjed 4. veljače 2023. u Debrecenu protiv gradnje kineske tvornice baterija

Attila Kisbenedek/AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 00:12