StoryEditorOCM
Svijettaoci kremlja

Prvi je strani novinar u Rusiji optužen za špijunažu još od Hladnog rata. I talon je u većoj Putinovoj igri razmjene

Piše Davor Krile
19. lipnja 2024. - 08:58

Kremlj je nedavno obavijestio javnost kako je sa Sjedinjenim Državama razmijenio kontakte o mogućoj razmjeni zatvorenika koja bi uključivala Evana Gershkovicha, novinara Wall Street Journala, lani uhićenog u Rusiji radi navodne špijunaže. O ovoj razmjeni arbitrira Vladimir Putin osobno, sudeći prema javnome priznanju glasnogovornika Kremlja Dmitrija Peskova.

Tridesetdvogodišnjeg Gershkovicha pritvorila je ruska Federalna sigurnosna služba (FSB) 29. ožujka 2023. u uralskom gradu Ekaterinburgu, 1400 kilometara istočno od Moskve. Tereti ga se za špijunažu i prijeti mu i do 20 godina zatvorske kazne, a čitavo se "suđenje" odvija iza strogo zatvorenih vrata, bez ikakve mogućnosti javnoga uvida u proces.

Gershkovich je prvi američki novinar koji je pritvoren na temelju optužbi za špijunažu još od kraja Hladnog rata, dakle nakon više od tri desetljeća detanta. On je u više navrata porekao sve optužbe koje mu se stavljaju na teret, ali u Putinovoj "pravnoj državi" irelevantna je svaka obrambena argumentacija pred svetom državnom svemoći.      

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. lipanj 2024 08:58