StoryEditorOCM
SvijetDESETKOVALI IH

Pogledajte video ukrajinskih specijalaca - prišunjali se Rusima pa počeo pakao: Raketni bacači i bombe, kiša metaka...

Piše vijesti sd
28. svibnja 2024. - 21:08

Borci ukrajinskih Snaga za specijalne operacije (SSO) objavili su video iz prve ruke koji prikazuje uspješan napad na ruske položaje u regiji Harkov.

Prema ukrajinskim tvrdnjama, ovaj napad rezultirao je eliminacijom 11 ruskih vojnika.

- Još trojica su zarobljena - navodi se u izvještaju DZS-a, a prenosi Kyiv Post.

Video prikazuje izvidničku skupinu specijalnih snaga kako uništava rusku jedinicu u šumi nedaleko od Harkiva. Prema ukrajinskim medijima, nije moguće neovisno potvrditi datum i mjesto snimanja.

Ukrajinske specijalne postrojbe su se neopaženo približile ruskim rovovima, stvarajući efekt iznenađenja koji im je dao taktičku prednost.

Radeći u paru, Ukrajinci su najprije upotrijebili raketne bacače i ručne bombe, uz kontinuiranu vatrenu potporu iz pješačkog naoružanja.

Većina ruskih vojnika je u ovom napadu eliminirana, no trojica su se odlučila predati, tvrdi SSO.

Na videu se čuje kako im ukrajinski specijalac naređuje da dignu ruke ako žele ostati živi.

– U takvim situacijama za neprijatelja je najbolje da se preda, jer mu to daje šansu da preživi i na kraju se vrati kući, a ne da postane “Gruz 200” (“Teret 200”, sovjetski i ruski vojni kodeks za mrtve) – stoji u izvješću DZS-a.

Na kraju videa prikazani su kratki intervjui sa zarobljenim ruskim vojnicima, koji su se požalili da im je nestalo hrane na promatračnici i da očekuju pojačanje.

Jedan zarobljenik je tvrdio da iz prve i druge bojne njegove jedinice nije ostalo više od 30 vojnika. Rekao je da su on i njegovi suputnici morali pješačiti gotovo šest kilometara kako bi prikupili hranu, koje često nije bilo u dovoljnim količinama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. lipanj 2024 18:41