StoryEditorOCM
Svijetvelika proslava

Pogledajte nezgodan trenutak: Brigitte Macron krši kraljevski protokol, Camilli bilo neugodno, no kralja nije briga...

Piše vijesti sd
7. lipnja 2024. - 10:29

Pogreške se događaju svima, pa i prvim damama, ali nikad nije poželjno da se one dogode baš ako ste u društvu nekoga iz kraljevske obitelji.

No Brigitte Macron, supruga francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, malo se zeznula kad je tijekom komemoracije u Francuskoj, na kojoj se obilježavala velika 80. godišnjica Dana D, tj. iskrcavanja saveznika u Normandiji, pokušala držati za ruku britansku kraljicu Camillu. Time je prekršila strogi kraljevski protokol.

Nakon polaganja vijenaca na spomeniku, Brigitte je automatski domaćinski posegnula za Camillinom rukom, no kraljica joj nije uzvratila gestu, što je dovelo do neugodnosti koju su zabilježile i kamere. Kao što se vidi na snimci, obje gospođe u tišini su samo pognule glave prije nego što su se vratile svojim supruzima.

S druge strane, kralj Charles na komemoraciji je imao ležerniji pristup bontonu. On je, naime, Brigitte pozdravio poljupcem u ruku.

Iako zapravo ne postoje obavezni kodeksi ponašanja za susret s članovima britanske kraljevske obitelji, "tradicionalnim oblicima" pozdrava smatraju se rukovanje te naklon za muškarce i tzv. mali naklon za žene.

image
Ludovic Marin/Afp
image
Chris Jackson/Afp
image
Gareth Fuller/Afp
image
Ludovic Marin/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. lipanj 2024 18:34