StoryEditorOCM
Svijetratna škola

Pogledajte kako su Ukrajinci borbeno usavršili američke Abramse... A dobro im stoji i sovjetski oklop

27. svibnja 2024. - 19:56

Rat u Ukrajini vojnoj opremi Sjedinjenih Američkih Država donosi neočekivana, no itekako korisna borbena i tehnička unapređenja. Donacije oklopnih vozila napadnutoj zemlji najbolji su test njihova operativnog statusa u modernome sukobu.

Američki tenkovi M1A1 Abrams, donirani oružanim snagama Ukrajine, odnedavno su tako opremljeni novim standardnim oklopnim kavezima protiv dronova. Fotografije svjedoče i da su ukrajinski Abramsi na izvornu tvorničku konfiguraciju također dobili i dodatni eksplozivni reaktivni oklop, modifikaciju koja je već viđena na drugim tenkovima na ukrajinskom bojištu.

Prije mjesec dana američki su dužnosnici obaviješteni kako su ukrajinske snage povukle Abramse M1A1 s prvih linija bojišta zbog zabrinutosti oko njihove ranjivosti na samoubilačke dronove s prikazom iz prvog lica i druge prijetnje ruskih bespilotnih letjelica. Ono što su Ukrajinci primijetili kao nedostatak iz neposrednog ratnog iskustva ubrzo se počelo otklanjati u njihovoj vlastitoj režiji.

image

 

 

screenshot X

Ukrajinski konglomerat za proizvodnju čelika i rudarstvo, Grupa Metinvest najavila je ubrzo svoju serijsku proizvodnju novih oklopnih kaveza koji se montiraju na američke Abramse radi dodatne zaštite. Tvrtka od ranije također proizvodi i standardni oklop protiv dronova za sovjetske tenkove T-64 i T-72, kao i za serije T-80 i T-90. Sve to čini Metinvestov ratni asortiman pod skupnim nazivom "Čelični front", u koji spadaju i montažna zaštićena skloništa, pancirke i druge vojne potrepštine za ukrajinske oružane snage.

Nakon temeljite procedure testiranja, čelični kavezi počeli su se iz ovog industrijskog kompleksa besplatno isporučivati nacionalnim Oružanim snagama. Do sada je proizvedeno i isporučeno više od 25 dodatnih zaštitnih sustava, od kojih je sedam za tenkove M1 Abrams, navodi tvrtka u svom priopćenju.

image

 

 

screenshot x

Svi zaštitni zasloni izrađeni su uzimajući u obzir specifičnosti dizajna svake vrste i modela tenka, jer dodatne strukture ne štite samo od vanjskih prijetnji, već istodobno ne smiju utjecati na funkcionalnost tenka, i njegove opreme. Ukupna težina strukture čeličnog kaveza koji štiti od ruskih dronova kreće se oko 430 kilograma.

Fotografije iz Metinvesta pokazuju kako novi oklopni kavez izgleda na američkom Abramsu, s glavnim dijelom kaveza koji pokriva najranjiviji dio - kupolu tenka. Neke slike također prikazuju dodatni zaslon na stražnjoj strani trupa tenka. Potpuna konfiguracija uključuje kutne dijelove koji pokrivaju ranjive praznine između gornje i bočne ploče. Na strukturi su ostavljeni mali otvori za Abramsove bočne bacače dimnih bombi, bitne za skrivanje tenka prilikom manevara na bojištu. Međutim, ruski operateri FPV dronova pokazali su se vještima u iskorištavanju čak i tako minijaturnih otvora u oklopnim kavezima za vrlo učinkovite napade.

image

 

 

screenshot x

‘Zajedno s vojnim inženjerima analizirali smo područja vojne opreme tipična za oštećenja borbenim dronovima, te ranjiva mjesta koja je potrebno zaštititi razvojem dodatne zaštitne strukture. Čelični kavezi protiv dronova pomažu ne samo u zaštiti skupe opreme od neprijateljskih oštećenja, već i u zaštiti života ukrajinskih vojnika‘, rekao je Oleksandr Mironenko, operativni direktor Metinvesta.

Zajedno s novim kavezom za zaštitu od dronova, Abramsi su u Ukrajini također dobili i dodatnu zaštitu u obliku eksplozivnog reaktivnog oklopa, povrh svojih standardnih reaktivnih oklopnih pločica na bočnim stranama trupa. Četiri zaštitno-reaktivne ploče sovjetskog dizajna dodane su na Abramsov trup s prednje i stražnje strane.

Ukrajina se u borbi protiv ruskog napadača već iskazala brojnim inovacijama, improvizacijama i kreativnošću. Poznati su po učinkovitosti pomorskih dronova koje su samostalno razvili, te po razvoju tzv. ‘plašta nevidljivosti‘ koji im pomaže prilikom noćnih operacija. Velik stupanj inovativnosti viđen je i u razvoju borbenih dronova otpornih na radioometanje. Nova faza rata donosi unapređenja u slojevima aktivne i pasivne obrane koja postaje norma za zaštitu svih teških oklopnih vozila od sve veće prijetnje koju na obje strane predstavljaju dronovi.

Premda djeluju prilično sovjetski i na brzinu sklepani u garaži, obrambeni dodaci za američke Abramse pokazuju da i takve mjere dodatne zaštite mogu biti itekako učinkovite kako bi borbena vozila s ljudima u njima ostala čitava, te borbeno relevantna na bojnome polju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. lipanj 2024 01:46