StoryEditorOCM
Svijetgrunfova škola

Pogledajte kako su Rusi zavarili teške kaveze na jurišne motocikle da sačuvaju glavu. Ne bi ih se posramio ni Mad Max

3. lipnja 2024. - 18:29

   Razne vrste oklopnjaka u ukrajinskome ratu dobile su maštovite dodatke kao zaštitu od dronova. Kaveze na kupolama serijski se odnedavno u Ukrajini ugrađuje čak i na američke tenkove Abrams kako bi im se produljio vijek. No, ranjivost na ubojite zujalice do te je mjere masovna da su zaštitne mreže dobila čak i improvizirana ratna prometala poput vozila za golf, quadova, pa čak i motocikala.

   Ovoga proljeća ruske su trupe počele masovno koristiti motocikliste kao jurišnike na nekim dijelovima bojišta.  Nakon što su izgubili gotovo 15.000 borbenih vozila u zadnje dvije godine rata, mudri vrhovnici u Moskvi pokušali su to nadoknaditi raznim prilično očajnim rješenjima. Ubrzo nakon ratne premijere Putinovih moto-trupa u javnost su doprle i snimke na kojima ih Ukrajinci eliminiraju na čistinama s popriličnom lakoćom. Zato su Rusi motocikle i trokolice počeli opremati zaštitom od djelovanja borbenih dronova natovarenih eksplozivom. Na društvenim mrežama osvanula su iz prve ruke svjedočanstva takvih garažnih postapokaliptičnih kreacija na kojima bi im pozavidio i slavni filmski junak Mad Max.

image
screenshot

 Nevolja je, međutim, ovih maštovitih Rusa u tome što motocikl od par stotina kubika zavarivanje teškog željeznog oklopa na oplatu najčešće pretvara u teško pomičnu pokretninu. Nije isto zavariti teški kavez na tenk i na motociklističku konstrukciju. Motocikle s oklopom upravo iz ovih razloga nije previše raubala nijedna vojska u povijesti. U ukrajinskome ratu dodatnu komplikaciju predstavlja i relativno slaba zaštita motociklista pod takvom željeznom mrežom: vještiji operater FPV drona bez problema zaobiđe plašt, a eksploziv je najčešće sasvim dovoljan da i prilikom detonacije na zaštitnoj konstrukciji izazove smrtnu posljedicu.

        Ovaj ruski pokušaj izrade blindiranog ratnog motocikla u garaži zacijelo nije prvi u povijesti, ali je zato među glupljima. Možda je kreacija nastala uslijed pojedinačnog ratničkog očaja zbog manjka ratne opreme, no u svakom slučaju sramoti vojsku koja mora posegnuti za ovakvim sklepotinama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. lipanj 2024 14:16